נעים ללכת עליו, קל לבנות אותו, הוא נוח לאחזקה ויוצר משטח חם ורומנטי לישיבה, לאירוח או סביב הבריכה. זהו כמובן הדק, אותו משטח עשוי עץ המהווה תחליף ראוי, ואף יותר מכך, לריצוף.

כתבה: רונית זקס. צילום באדיבות פנינה חיות

ריצוף בעץ  הוא עניין מיוחד שמביא איתו ניחוח חו"ל. עם השנים מתמקמת אופנה זו בנישות עיצוביות השמורות רק לה. דומה שככל שעובר הזמן, מתגלים יתרונות בולטים לריצוף חיצוני בעץ. ריצוף עץ בתוך הבית נקרא פרקט, וכאשר יוצאים עם חיפוי קורות העץ מחוץ לקירות הבית, ומנצלים את החלל בגובה 30 ס"מ או 4 מטר מעל פני הקרקע הדבר נקרא דק (DECKׂ). השורות הבאות מציגות עובדות בסיס בנוגע לדק. ההתאמה צריכה להיעשות על פי צורך אישי, טעם וכמובן תקציב...

משטח דק מתחת לפרגולה

בחירת הדרך:

בראשונה יש לבחור אחת מתוך שלוש אפשרויות להקמת דק:

  • אפשרות א' מיועדת לעשירים ומפורסמים: מעצב או נגר אומן יתכנן את צורת הריצוף מעץ, ובמקרה הטוב גם יבצע את התכנון בעץ איכותי, במקרים אחרים יימצא נגר הולם שייקח את האחריות על המבצע משלב התכנון ועד לבורג האחרון.

  • אפשרות ב' מיועדת לדלפונים: מחפשים מחסן עצים ממנו נקנה העץ ומשם יועבר לחצר. אז מחפשים נגר או גבר בסביבה שיאחד את הקורות לכלל רצפת ישיבה. בכך חוסכים פערי תיווך על העץ, וגם יוצאים נשכרים משום שכבר עושים עבודת דוקטורט על הנושא, ונכנסים אל עובי הקורה תרתי משמע.

  • אפשרות ג' היא כל דרכי הביניים בין שתי האפשרויות הנ"ל.

מכל מקום, דק שעשוי טוב, בדומה לשטיח משובח, הוא דבר שאפשר להוריש לנכדים.

תכנון דק וצמחייה

יתרונות ריצוף מעץ

לריצוף מעץ יתרונות בולטים: המחיר סביר יחסית לריצוף בנוי, עם היתרון המוחץ שזו עבודה מהירה ונקייה שלא מלכלכת בניגוד לבנייה שהיא לעיתים איך לומר בעדינות: פשוט גסה. בניית דק בן 40 מ"ר תמשך יום עבודה אחד, בעוד שריצוף ייקח ארבעה ימים.
צבע העץ כידוע חם ונעים, רומנטי, רמז עבה לכל מה שכפרי וביתי. נעים ללכת על הדק יחף, (העץ מבודד מצוין), ומקווה שאלוהים לא יעמיד אותנו בניסיון, מעידה על עץ כואבת פחות מחבורה שנגרמת על ידי מרצפת או חברותיה הבנויות.

דק משטח משושה
ועוד יתרון חשוב, אם מדובר בדק בפנטהאוז, אפשר להשאיר אותו צף (היינו- אין צורך לחבר את הדק לרצפה), שכן הוא כבד ויציב בפני עצמו במלא משקלו, ולא יזוז . הדק יתגבר כמו גדול על הבדלי גובה, ויחסית קל לפלס את המשטח. בניית דק על הגג שטוח הוא פיתרון מתבקש אם לא רוצים לרצף באריחים: הניקוז קיים כבר ממילא וקל לפרוס תשתיות...

אפשר ואף מומלץ להזדקן עם הדק בכבוד: קצת סימני שמש, משהוא נפל, משקה נשפך, זה חלק מן הקסם שבעניין. עם זאת לאוהבים חדש ניתן גם לעשות מתיחת פנים, ואף טיפול קוסמטי עמוק כדי שיראה בן יומו ללא פסולת המתלווה לבניה.

דק בגינה אחורית כתוחם צמחייה

חסרונות ריצוץ מעץ

לא פשוט למצוא חסרונות, מלבד טעם אישי, שהוא כמובן סיבה מאוד דומיננטית. צבע העץ משרה אווירה כבדה משהוא , ולא מדובר באווירה בלבד העץ פשוט כבד ועבה, בניגוד לאריחים דקיקים כבסקוויטים, שמוצאים כיום בשוק. ריצוף בחללים קטנים מחייב משנה זהירות בכבד כבד הזה, ומומלץ לבחור קורות ברוחב של 10 ס"מ כדי שהדק יראה צפוף ובכך יתאים עצמו לפרופורציה של החלל. לגיל צעיר או מבוגר חשוב לקחת בחשבון שהדק לעיתים מורם מעל פני השטח, וככזה יש לדאוג לתחמו באופן ברור ובטיחותי.
דק כמסגרת לעץ קיים
מה יש לוועדה לתכנון לומר

כמובן שלכל וועדה לתכנון ולבניה יש את הגרסה שלה לרישוי, כך שמומלץ לבדוק מול הוועדה המקומית את החוקים. בדרך כלל אם הדק מהווה משטח בלתי מקורה, אין צורך באישור מיוחד. העניין מתחיל להיות דורש אישורים אם הקרוי או אם בונים את הדק דווקא כמרפסת מקומה ב'. עדיף לברר את החוקים לפני בניית הדק ולא להתמודד אח"כ עם התוצאות.

סוגי העצים

חמישה סוגי עצים עיקריים נמצאים בשוק, המשמשים לבניית דק:

  • אורן פיני

    - עצי אורן הגדלים בגידול מבוקר בפינדלנד, מגיעים לארץ בדרגות נקיות שונות (היינו ככל שמספר העיניים עולה דרגת הניקיון יורדת). בארץ נפוצים סוג 5 או 6. קורות העץ מגיעות בשלות היינו עברו תחת המקצוע ויצאו תחתיו חלקות ועגולות. כמו כן והושרו בתמיסה דוחה חרקים ושאר מרעין (באמפרגנציה.) עץ הפיני מגיע בגוון בהיר, ועם השנים הופך אפור.
  • סקויה- הידוע מארה"ב, שהוא גם סוג של אורן, חדש יחסית בארץ. גוונו אדום דובדבן.

  • איפאה- עושה עליה מברזיל. נחשב עץ קשה, צפוף וכבד (שוקל פי 3 מאורן) ומפאת משקלו שוקע במים. תכונה זו מעניקה לו חוסן וחיים ארוכים במגע עם לחות ורטיבות, המים פשוט לא חודרים פנימה. הוא בעל גוון חום מהגוני, שנשמר לאורך שנים. טיק- השמרני והקלסי, שמור למאיון העליון, ושומר על רמת מחירים גבוה, תשמרו את הענין לתקופת העושר בחיים.

  • קליר- גם הוא קרוב משפחה של האורן, מגיע בדרך כלל נקי ללא עיניים ופגמים, גוונו אדמדם וריחו נעים. מתנהג יפה עם מים, אפשר לשים אותו כתשתית לדק.

יש המרצפים דקים גם באדני רכבת או עץ ארז.
את כל העצים הללו קונים מסוחר עצים מוכנים להתקנה ובגודל הרצוי על פי התכנון.

המחיר להקמת דק

קורות העץ וההתקנה נע בין 200 ₪ למ"ר ועד ל-1000 ₪ למ"ר, תלוי בסוג העץ, בעוביו הנמדד בצול, ובתשתית שיש להכין בטרם מתקינים.

איך מתכננים את הדק?

הדק יתאים לכל משטח ישר שרוצים לתת לו את כל היתרונות שהוזכרו לעיל: ביציאה מהסלון, מתחת לפרגולה, בכניסה לבית, ביציאה מהמרפסת לגינה, במרפסת הפנטהוז, וכמובן מסביב לבריכות שחייה. אפשר להתאים ליצור גבהים שונים, צורות גיאומטריות מגוונות וכמובן להתאים את הנגרות לתנאי השטח בדיוק: למשל אם רוצים לשלב גזע עץ עבות בתוך הריצוף או מגרעות לצרכים חשובים אחרים.
אם הדק מהווה מרפסת לקומה ב', יש לחשוב על ניקוז תחתי עם אוורור מתאים, כמו גם צבע למי שיסתכל על הדק מלמטה.
יש לחשוב טוב (כרגיל) איזה מטרה ישרת הדק: אירוח, ושל כמה אנשים, האם רוצים לשים מיטות שיזוף או לחבר לג'קוזי? פינת ישיבה קבועה או ארעית? האם רוצים לבנות מיכלי גינון שיהיו חלק מן הדק, או להשאיר מקום לעציצים ניידים? האם צריך פרטיות מן השכנים? אולי נוף מיוחד שרוצים להסתכל עליו (ואולי כזה שמאוד לא רוצים, ואז כדאי לחשוב על מחיצה קלילה בנויה או צומחת)
האם הדק יהיה גבוה ויצטרכו מדרגות איזה רוחב ומה עם התאורה?
אלו המקומות שכדאי להתרחק מהן בעליל: דרך סואנת, מנוע של מזגן, מייבש כביסה, מאווררים, ארובות, עצים נוטפי עסיס, או פרחים מדיפי ריח שנוי במחלוקת.
כדאי לזכור שדק גבוה מאפשר לראות אבל לא להראות...

איך בונים דק?

בסך הכול מדובר ביצירת דוגמא של שתי וערב: קורות המהוות בסיס תחתון בדרך כלל בניצב לקיר, וקורות הדק מונחות במקביל לקיר מלמעלה.
דבר ראשון דואגים לניקוז טוב של אתר הדק. חשוב מאוד להשאיר רווח, אפילו של סנטימטר אחד בין הדק לקרקע לצורך ניקוז. אם מניחים את הדק על דשא, מומלץ לשים יריעת פוליאתילן כך שלצמחייה לא תהיה סיבה לעלות דווקא באמצע הדק. ולחשוב שוב על הניקוז!
אחרי ההכנות באות התשתיות: מדובר ביצירת שתי וערב חד מימדי: בראשונה מניחים קורות שעמידותם לרטיבות גבוהה, במרחק של 50 ס"מ זו מזו בזווית של 90 מעלות לקיר. מעליהם, במקביל לקיר שהוזכר לעי"ל, מחברים בשני ברגים את קורות הדק העליון במרווים של 4 מ"מ, כל 50 ס"מ . רווח זה נותן לקורה להתמתח ולהתכווץ בהתאם לתנאי החוץ, ועם זאת לא נותן לגרגר זית להתגלגל פנימה.
למספר קורות הבסיס יש להוסיף עוד שתי קורות להתחלה ולבסוף.
אורך הקורות נע בין 2.7 ל- 5.10 מטר, וברוחב של 10,12,ו-15 ס"מ. עובי הקורות נמדד בצול, וככל שהעץ משובח יותר, ניתן להשתמש בקורות דקות יותר.
הברגים, הוא נושא בפני עצמו. הוא קטן אבל רב חשיבות: מאחר ובכל צומת קורות יש לנו שני ברגים (כדי לשמור ששולי העץ לא יתקפלו מהצדדים), חשוב ביותר לבחור ברגים משובחים ואיכותיים, היינו כאלו שעשויים פליז, שאינם מחלידים, בעלי עובי של 6 מ"מ. אם בוחרים כאלו אפשר בעתיד לפתוח אותם לצרכי תחזוקה ולכל מני דברים שתמיד חושבים עליהם מאוחר מדי ...
בריצוף הקורות העליונות ניתן לתת דרור למשחק עם צורת ההנחה של הקורות: ליצור משבצות או צורות גיאומטריות אחרות בעזרת הקורות או בעזרת צבע אחר.

מצרכים נילווים לבניית דק

אולי מדרכי גינה עגולים מעץ העשויים פרוסות עץ טבעי אותן יש להניח כרוחב פסיעה.
אולי שטיחונים מרובעים שנמכרים מוכנים, אולם יש לבדוק שהם אומנם מיועדים לשימוש חיצוני, ושצפיפות הקורות העליונות מספקת.

במה כרוכה האחזקה של דק

  1. במקרה שרוצים לראות את העץ כפי שהוא נראה ביום הראשון שהתנחל אצלכם בחצר, אפשר להקציע ולסלק את השכבה העליונה של העץ. אפשר גם להפוך את השכבה העליונה, ואם לא חסתם על מחיר הברגים, יהיה קל לפרוק את קורות הערב (הקורות העליונות) ולחבר את הצד התחתון כלפי מעלה.

  2. שמן - מוסיף ברק ומחדש, נותן אורך חיים לעץ. שמן פלוד נחשב טוב, אבל גם שמן פשתן רגיל יעשה את העבודה. יש המגדילים לעשות ומספיגים את העץ בשמן מכונות ממוחזר. אוטנטי ביותר!
    את המריחה כדאי לעשות פעמיים בשנה, אפשר גם רק פעם בשנה. בשלב ראשון מנקים את העץ במי סבון ומקרצפים עם מטאטא. אח"כ שוטפים, מניחים לייבוש, ואז מורחים בעזרת מברשת, רולר, מגב, ספוג או מברשת, תבחרו מה שנוח לכם.

בטיחות עם משטחי עץ

מעקה לדק הוא דבר בטיחותי במיוחד אם גובהו שונה מגובה המשטח עליו הוא מונח. . מעקה פשוט ובטיחותי הוא כזה ששלביו אנכיים והוא אינו מאפשר טיפוס כסולם. כפתרון חביב ופרקטי לעניין אפשר לבנות באותה הזדמנות גם ספסל עם משענת, פשוט ככל האפשר בחלקים הפתוחים של הדק, וכך תרוויחו פעמיים: מקומות ישיבה / השתרעות, ובעד אותו כסף תיחום בטוח לדק הגבוה מעט מפני הקרקע.
הדק הוא פתרון קל, זריז וגמיש לריצוף משטח. כדאי לחשוב עליו בחיוב, ובעיקר כדאי להסתכל על דוגמאות מוצלחות כדי להתאים אותו בצורה הטובה ביותר לנתוני הגינה האישיים. בהצלחה.

הכתבה הוכנה בעזרת :
 דוד פרופ – יבואן עץ לדק, נבהן – נגר דק מנוסה
ובעזרת האתר: DECKS.COM.

 להמשך קריאה על אדני רכבת לגינה ,האם כדאי?