חבל הכף הוא אחד מהאזורים העשירים והמרתקים מבחינת הצמחייה שבו. בכל דרום אפריקה יש יותר מ- 22,000 מיני צמחים שונים, בערך חצי מהם גדלים בחבל הכף, רבים מהם אנדמים (בלעדיים) לו. אזור זה הוא אחד מהעתיקים בעולם - הסלעים בני מאות מיליוני שנים. בלתי אפשרי לסכם בכתבה אחת את כל העושר הבוטני הזה, לכן אתמקד במבוא לאזור ולצמחייה ובהמלצות לאתרים לביקור. כדאי מאד לקרוא עוד במגוון ספרים העוסקים באזור זה.

כתב: אורי פרגמן -ספיר, המנהל המדעי של הגן הבוטני, גבעת רם, ירושלים

חבל הכף הוא רצועה צרה יחסית בדרום-מערבה של דרום אפריקה, שטחו גדול בערך פי 4 מישראל. בקצהו הדרום מערבי שורר אקלים בעל אופי ים-תיכוני (חורף קריר וגשום וקיץ חם ושחון) באזור הנקרא פיינבוס. צפונה, לאורך החוף המערבי של אפריקה, לכיוון נמקואלנד ונמיביה, האזור הופך למדברי במהרה והצמחיה מתחלפת בהתאם. מזרחה, לאורך חופה הדרומי של אפריקה ולאורך ה- Garden Route, מגיעים לאזורים סוב-טרופיים וטרופיים בעלי אקלים גשום גם בקיץ; ובצפון מזרח, הרחק מחוף הים, אזורים יובשניים הנקראים קארו – בתחילה רצועה אקלימית המאופיינת בגשמים חורפיים ונקראת הקארו הקטן ולאחר מכן חבל רחב ידיים יובשני עם גשמי קיץ – הנאמה-קארו.

  ×©×™×— ממשפחת הפרוטאיים   
פסיפס נופי הצומח מושפע בעיקר משינויי האקלים ומהגיאולוגיה ומזכיר מעט ברבגוניותו את עושר נופי הצומח של ישראל הקטנה. בחבל הכף, ששטחו קטן יחסית לשטחה של כל דרום אפריקה, התפתח כאמור עושר עצום של מינים, סוגים ומשפחות בלעדיים. בשל עושר זה נחשב אזור הכף לממלכת צמחים עצמאית, אחת מבין שש ממלכות הצמחים של כל העולם. כיום בתי-גידול רבים בחבל הכף נמצאים בסכנת הכחדה בשל שינויי אקלים ושימושי קרקע שונים על ידי האדם ויש צורך דחוף בשימורם ובשימור מיני הצמחים הרבים הגדלים רק בהם.
מבין משפחות הצמחים חשוב לציין את משפחת הפרוטאיים והסוג פרוטאה (פרח הפרוטאה ואנטילופת הספרינגבוק מסמלים את דרום-אפריקה). הפרוטאות הן ברובן שיחים בעלי עלים קשיחים ופרחים גדולים ומרהיבים. סוגים שיחיים קרובים לפרוטאה הם אבהר (Leucospermum) ואצחר (Leucodendron), שניהם משתייכים למשפחת הפרוטאיים. שיחיית הפרוטאות אופיינית לנופי הפיינבוס. השיחים מותאמים באופן מופלא לשריפות קיץ ספונטניות המתרחשות באזור. בשריפה, המתרחשת אחת ל-7-5 שנים בכל מקום, השיחים מתים אולם פירותיהם נפתחים ומפיצים זרעים רבים. לאחר השריפות מתרחש תהליך סוקצסיה (חילופים של נופי צומח) מרתק בו מתחלפים צמחים שונים.
פריחה לצד החוף
הראשונים ללבלב הם לעיתים קרובות צמחי בצל ופקעת היוצרים מרבדים מאלפים הנעלמים תוך שנה-שנתיים. בדרום אפריקה יש לא פחות מ- 1100 מינים שונים של גיאופיטים (צמחי בצל ופקעת), 700 מהם משתייכים למשפחת האיריסיים. זהו מרכז חשוב עולמי לצמחים אלה, מהם תורבתו צמחי נוי רבים כמו מיני סייפן, כסמנתה ועוד רבים אחרים. אחת החוויות הבוטניות בטיול אביבי בחבל הכף הוא המפגש עם מיני גיאופיטים כה רבים. סוג גדול במיוחד הוא הצהרון (Moraea), עשרות רבות של מינים נפוצים מהכף ועד לאפריקה הטרופית; שני מינים בלבד חצו את הסהרה ונפוצים באגן הים התיכון ובישראל – צהרון מצוי וצהרון קטן. סוגי גיאופיטים חשובים נוספים הם רומולאה, בביאנה, הומריה, וטסוניה, סייפן ועוד.
משפחת האברשיים היא משפחה חשובה נוספת באזור, יותר מ- 700 מינים שונים של אברש מופיעים כאן ומהווים מאגר עצום ממנו תרבתו ועדיין מתרבתים צמחי נוי.
סוג נוסף, חשוב במיוחד באזור, הוא ללא ספק הפלרגון שמרכזו כאן. אחת ההפתעות בטיול בכל מקום בחבל הכף הוא צמחי פלרגון ססגוניים פזורים כאילו מישהו בא ושתל אותם.
חבל הכף עני יחסית בעצים, אלה מרוכזים בדרך כלל במצוקים ולאורך ערוצים. במצוקים גדלים עצי וידרינגטוניה ברושית וזית אפריקני, בערוצים תוכלו לראות את עצי שיטה חד-קרנית ובמקומות רבים אחרים שיטים אוסטרליות פלשניות ממינים שונים, אלה מהוות בעיה אקולוגית אמיתית באזור.
חבל הקארו השחון שוכן בשכנות לפיינבוס. במבט בלתי בוחן נופי הקארו מזכירים את נופי הצומח של הר הנגב. אולם בבחינה של השטח רואים שזהו למעשה מדבר למחצה בשליטה של צמחים סוקולנטים שונים ומשונים – החייעדים הם החשובים שבהם אולם יש עוד רבים אחרים כמו מיני קרסולה, קוטילדון ועוד. אחד מהשיחים המאפיינים את הקארו הקטן הוא נימניית הכף שפירותיו נפוחים ונראים כמו מנורות נייר סיניות אדמדמות. שטחים נרחבים בקארו הם אדמות מרעה פרטיות, כאן מגדלים יענים רבות וגם אטילופות שונות. יש הטוענים כי מרעה זה אינטנסיבי מדי, שכן בעלי חיים אלו נדדו בעבר ולא היו כלואים בשטחים מגודרים.

עונת טיול

שיא האביב בחבל הכף הוא בחודש ספטמבר, אולם ניתן לטייל ולאראות מגגון עצום של פרחים בחודשים אוגוסט עד אוקטובר. כדאי לנצל את חופשות חגי הסתיו שלנו לנסיעה. חלק מפרחי דרום אפריקה פורחים גם בחודשים אחרים, בפברואר-מרס ניתן ליהנות מפריחת הברונסויגיה ועוד צמחים אחרים. בכל מקרה כדאי להתעדכן לפני נסיעה. למרבה הצער הטיסות לדרום אפריקה יקרות מאד, כדאי להזמינן מוקדם ככל הניתן.
 הכנה
חלקת דרום אפריקה בגן הבוטני בגבעת רם יכולה לשמש מבוא טוב לפני נסיעה, בחלקת תוכלו לראות דוגמאות לשיחי הפיינבוס כמו גם סוקולנטים, עצים וצמחי בצל רבים. בספריית הגן יש אוסף מרשים של ספרים מהאזור, ביקור בספריה יש לתאם בטל' 02-6794012.

הוראות זהירות

חבל הכף נחשב לבטוח יחסית בדרום אפריקה (אזור יוהנסבורג וצפון המדינה מסוכנים יותר), למרות זאת לאחרונה יש עליה בפשיעה בכל המדינה. הפשיעה רבה יותר באזורי הערים. שמורות הטבע בטוחות למדי ולעיתים קרובות יש בהן מקומות לינה זולים ונוחים. אין להשאיר ברכב חפצי ערך. לעיתים קרובות יציעו לכם לשמור על הרכב תמורת כמה מטבעות – הסכימו ורכבכם יהיה יותר בטוח. יש להימנע מאזורי עוני כמו שכונות הפחונים במבואות הערים. כדאי להימנע מנהיגה בשעות החושך.

להמשך קריאה על עץ אלון השעם בסרדיניה