כתב: ברוך קרן-צור   צילם: אילן קרן-צור

בשנים האחרונות התפתחה בעולם הוורדים קבוצת זנים חדשה, הנקראת "ורדים אנגליים" (English Roses). קבוצה זו תפסה כיום את מקומה, בנוסף לקבוצות הוורדים של "כלאי התה", "פלוריבונדה" והזנים העתיקים המקוריים.


בין המובילים בפיתוח קבוצה זו נמנה המטפח האנגלי דיוויד אוסטין David Austin. בתחילה אסף אוסטין ורדים מקבוצות הזנים העתיקים שהצטיינו בצבע, בריח חזק ובעמידות למחלות, אך חסרונם היה תקופת פריחתם הקצרה ומספר דל של עלי כותרת. בהמשך ביצע הכלאות בין קבוצה זו עם קבוצות הוורדים המודרניות של כלאי התה והפלוריבונדה, המשלבות משך פריחה ארוך וריח חזק. השילוב בין קבוצות אלו מאחד את החן העדין והריח של הוורד העתיק עם מגוון הצבעים ומשך הפריחה של הוורד המודרני.
כל שנה נוצרים זנים נוספים, על ידי מטפחים שונים ברחבי העולם כולו.
ה"וורדים האנגליים" החלו להתבלט בשנות ה- 70 של המאה ה-20. במדינות שונות ברחבי העולם נקראת הקבוצה בשמות שונים: בארצות הברית מפרגנים לפיתוח האנגלי ובתחילה נקראה הקבוצה "English Roses”. בהמשך, כאשר טופחו זנים מקבוצה זאת על ידי מטפחים אמריקנים, הם נקראו "English Roses Born in America” ("ורדים אנגליים שנולדו באמריקה"). הצרפתים לעומת האמריקנים לא יזכירו "אנגליים" והגרמנים קוראים להם "ורדים רומנטיים".

יחודו של הפרח
צורת הפרחים דומה מאוד לוורדים הישנים. הם יכולים להופיע בצורות שונות של ספל, פקע מלא עם הרבה עלי כותרת קטנים ומסולסלים או כשעלי הכותרת פונים כלפי מטה ונותנים פרח דמוי כיפה (Rosette). המיוחד בקבוצה זו הוא מספר עלי הכותרת המדהים, היכול להגיע בזנים מסוימים ל- 120 בכל פרח לעומת 25-70 בכלאי התה הרגילים. יש אין ספור וריאציות של שלוש הצורות האלו, עד שקשה לזהותם כפרחי הוורדים שאנו רגילים להם.

שילוב הוורדים בגן

הוורדים האנגלים גדלים בצורת שיח, גובהם מגיע ל-1.2-1.5מ'. הם יכולים להתאים כגבול בין חצרות או כשיחים בודדים שיהוו אובייקט עיצובי בפני עצמו או כשהם שתולים מאחרי שיחים אחרים נמוכים מהם. יש ביניהם מטפסים ויש זנים היכולים להשתלב עם ערוגות כלאי התה והפלוריבונדה. יתרון נוסף הוא עמידותם למחלות. כמו כן יש שיחים ומטפסים שאין צורך לגזום כל שנה.

ריח
הוורדים האנגלים ראויים לציון לא רק בחן, ביופי ובייחודיות של הפרח אלא גם בריחם העשיר לגווניו השונים. יש בהם לא רק את ריח הוורדים העתיקים אלא גם את הריח של כלאי התה המודרניים וריחות המזכירים פירות שונים.

איכות הפרחים

הפרחים מתאימים לקטיף ולשיזור כקבוצה עצמאית או עם פרחים וענפים נוספים. לעתים הם מזכירים ציורי פרחים של ציירים מפורסמים.

להמשך קריאה על שני סחלבים אפיפיטיים