דשנים הם למעשה חומרים שמיוצרים בתהליכים כימיים או באמצעות מיצוי צמחים, והם משמשים להזנת הצמח ושיפור התפתחותו. מה חשיבותם, איך מדשנים ועוד במאמר הבא.

מאת: מערכת הגרעין

בשביל מה צריכים לדשן?

כדי להבין את הנושא, צריך קודם כל להבין את תהליך הצמיחה של הצמח שלנו. לאחר ששתלנו את הצמח, הוא מתחיל לפתח שורשים בתוך האדמה. לאחר שהצמח מפתח את השורשים הראשוניים, הם מתחילים לינוק מהאדמה את המים ואת כל החומרים הנחוצים להתפתחותו המיטבית של הצמח. בדרך כלל, הקרקעות בהם אנחנו מגדלים את הצמחים שלנו נמצאות בחוסר חלקי או מלא של החומרים השונים להם זקוק הצמח על מנת להתפתח, ומכאן נולד הצורך להפיק ולפתח מוצרים שימלאו את החוסר הזה.

מהי חשיבות הדשנים?

הדשנים הם בעצם אבני הבניין של כלל הרקמות בצמח, מנביטת הצמח ועד להבשלת הפרי. לדשנים שונים יש תפקידים שונים בצמח. דשנים משתתפים בכל מעגלי חילוף החומרים בצמח ומאפשרים את צמיחת הצמח בצורה אופטימלית, עוזרים לנו להורקת העלים בכדי שהצמח יוכל לבצע פוטוסינתזה, ובהמשך, לאחר פריחת הפרחים בצמח והחנטה (מעבר הפרח לפרי) הדשנים מסייעים לנו לשמור על כך שהפרי יישאר על העץ ולא ייפול מן העץ לקרקע ובכך נפסיד את היבול שלמענו אנו טורחים.

איך נדע שהצמחים שלנו זקוקים לדישון?

כעיקרון, לכל צמח יש את הדרך שלו לסמן לנו שהוא זקוק לדשן. החוסר בדשנים יבוא לידי ביטוי, לרוב בעלים, בפרי וייתכן שגם בשאר חלקי הצמח, אם בגודל העלים או צורתם (עלים צהובים או בעלי גוון ירוק בהיר כשצינורות התובלה בלעה בצבע ירוק בולט, כתמים חומים בשולי העלה), גודל הפרי ושאר חלקי הצמח. כמובן שלכל צמח סימנים ספציפיים משלו. יש לציין שייתכן גם מצב של עודף בדישון. מצב זה יכול לגרום להמלחה של הקרקע ובכך לגרום לעיכוב במקום להאצה בהתפתחות הצמח.

ממה מורכבים הדשנים?

הדשנים מורכבים ממקרו אלמנטים וממיקרו אלמנטים. מקרו אלמנטים – N - חנקן, P- זרחן, K – אשלגן, ומיקרו אלמנטים כגון אבץ, ברזל, מוליבדן, נחושת, מגנזיום וכיו"ב'. הצמח זקוק למקרו אלמנטים בכמות גדולה יחסית, ספציפית לכל צמח וצמח ולמיקרו אלמנטים בכמות קטנה ביותר. הדשנים הנוזליים, מעבר לעובדה שהם מכילים NPK הם מכילים גם את כל המיקרו אלמנטים. אולם, ישנם דשנים המכילים אך ורק חומר אחד של מיקרו או מקרו אלמנטים. דשנים אלו ניתנים לצמחים שגדלים בקרקע שבה חסר רק אלמנט ספציפי כזה או אחרה. בארץ קיימות קרקעות שונות, באזורים שונים , לדוגמא - חולית, חול חמרה, טרה – רוסה, רנדזינה ואדמות לס. בכל אחת מהקרקעות הללו, הדישון יתבצע בהתאם לחוסרים הקיימים באותה קרקע, במגוון, בריכוז ובתדירות שונה. מידע מפורט יותר לגבי כל סוג קרקע והחוסרים שבה, ניתן לקבל ע"י אנשי מקצוע.

אז איך מדשנים?

את הדשן אפשר להוסיף ישירות לקרקע, דרך מערכת ההשקיה של המים בהם אנו משקים את הצמחים או דרך ריסוס עלי הצמח. בתחילת הגידול מוסיפים את הדשנים ישירות לקרקע, ובמהלך הגידול עושים זאת דרך מערכת ההשקיה באמצעות משאבה ששואבת את הדשן ממיכל על פי כמות המים העוברת במערכת ההשקיה כך שהדשן שניתם לצמחים הוא ברמה אופטימלית. הדישון הניתן לקרקע נספח חלקו לגרגרי האדמה, חלקו חודר לצמח דרך השורשים וחלקו נשטף לעומק הקרקע. שיטה זו נהוגה גם במגזר החקלאי וגם בגינון הציבורי והפרטי.

איך אפשר לשפר את השפעת הדשן?

פרט לדשנים ישנם תוספים שאנו נותנים לקרקע, כמו קומפוסט וחומרים כימיים המשפרים את קליטת הדשנים מן הקרקע אל הצמח דרך השורשים. דרך נוספת להגברת קליטת הדשנים היא בשימוש של חומר הנקרא "שטח" שעוזר מאוד בהחדרת הדשנים הניתנים בריסוס עלוותי על הצמח. כמובן שהשימוש בדשנים ובשאר החומרים המסייעים להם להיקלט לצמח, צריכה להיות בהתאם להנחיות ויישום מדויק שלהן, שכן שימוש מוגבר בצורה לא מבוקרת או במינון גבוה יכול להזיק יותר מלהועיל, אך היעדר שימוש מספיק, קרוב לוודאי שלא יביא את התוצאה המיוחלת.

מתי כדאי לדשן?

הדישון נעשה בחודשי האביב, הקיץ והסתיו. במהלך עונת החורף לרוב לא מדשנים, מכיוון שקר וחילוף החומרים של הצמח איטי יותר. במהלך החורף, קצת לפני האביב, ניתן לדשן דשנים בכדי לחזק את הצמחים לקראת התעוררות עונת הצמיחה.

האם יש צמחים שלא זקוקים לדישון כלל?

כן, צמחים כמו צבר, חלבלוב ועצי יער שונים לא זקוקים לדישון.

המאמר נכתב על ידי צוות מקצועי מטעם חברת הגרעין. למידע נוסף: www.hagarin.co.il

להמשך קריאה על טיפים נוספים לחסכון במים בגן