כתב וצילם: דדי גולן


גזע עץ מואר באור רך, אור צבעוני השוטף קיר ומעלה עליו צלליות דרמטיות של צמחים – כולנו מכירים את האפקטים הרבים שתאורה נכונה יכולה להוסיף לגן. אבל איך מבצעים זאת בפועל ?

לתכנון תאורת הגן ובחירת גופי התאורה הנכונים, חשיבות רבה שאינה נופלת בהרבה מתכנון הגן עצמו ומבחירת הצמחים בו. תאורה טובה מאפשרת את השימוש בגן גם בשעות הערב והלילה, ומוסיפה נופך מיוחד ומודגש יותר לצמחים שבמשך היום לא בולטים במיוחד. מסיבה זו אין לחסוך בתכנון נכון של סעיף זה בהקמת הגן וכמובן גם בביצועו.

תאורה עליונה

השלב ראשון בתכנון תאורת גינה

בתכנון תאורת הגן מתחיל בתכנון הגן עצמו. כדאי לוודא שהגן עונה על דרישותינו וציפיותינו, גם מעבר לצד האסתטי. מאחר ותאורת הגן מהווה הוצאה כספית נכבדת, כדאי להתייחס לכל הפרמטרים המרכיבים את הפיתוח הסביבתי, בכדי לקבל תוצאה אופטימלית שתשרת אותנו שנים רבות.

פנסים המדגישים את הפריחה

השלב השני בתכנון תאורת גינה

הוא לזהות, במדויק ככל האפשר, את הפונקציות הקיימות בגן להן אנו רוצים להתייחס בתאורה. לכל פונקציה כזאת, תהיה התייחסות נפרדת בהארה.
בכדי לבצע זאת ביעילות, יש לקחת את תוכנית הגן ולסמן עליה את הנתונים הבסיסיים של אלמנטים אותם נרצה להאיר. נתחיל בהתבוננות מתוך הבית, כשאנו מתמקמים בפינות הישיבה השונות, נביט החוצה דרך החלונות ונסמן את הצמחיה הנמצאת ממול לפתחים - אותה נרצה להאיר.
לאחר מכן נשוטט בגן, החל מהכניסה לחצר ועד לפינות הגן הרחוקות ביותר. נסמן בתוכנית את כל הצמחים, הסלעים, המדרגות וכל האובייקטים השונים אותם כדאי להדגיש בתאורה ואת כל הנקודות בהן צריך תאורה פונקציונלית.
בסופו של התהליך נקבל תוכנית, שעליה סימונים רבים. סימונים אלו נחלק לאזורים, על פי השימוש בהם, בהתאם להרגלי החיים של יושבי הבית.
רצוי להיעזר במתכנני תאורה שיתרגמו את דרישותינו לאפשרויות הטכניות הקיימות בשוק, ובמקרה של תשתית תאורה קיימת יבצעו את השינויים והתוספות הנדרשים ע"פ הצרכים.

תאורת שביל הכניסה לבית

הגדרה וייעוד לתאורת גינה

כאמור, ראשית מלאכת התכנון היא הגדרת האובייקטים בגן אותם אנו רוצים להאיר - או להחשיך - וחלוקתם לאזורי תאורה ונקודות הדלקה נפרדות.

את תאורת הגן ניתן לחלק ע"פ הייעודים הנדרשים:

  • תאורת סימון- נועדה על פי הגדרתה לסימון: שבילים, משטחים מרוצפים, חניה, כניסה לבית וכד'. אופייה רצוי שיהיה מינימליסטי.

    לפונקציה זו מיגוון רחב של גופי תאורה לנורות PLו- V12 על עמודונים, או גופים המיועדים להיות שקועים בקיר או בריצוף. תאורה זו חסכונית ויכולה להיות מופעלת אוטומטית עם רדת החשיכה.

  • תאורה כללית -מיועדת להתמצאות כללית, לתחושת בטחון (תאורת יומיום). בניגוד לתאורת אובייקטים ממוקדת, גופי התאורה הללו ימוקמו ביחס לחלונות הבית בצורה כזאת שיאירו את הצמחיה שממול.

    רצוי להאיר עצים רחבי נוף שבמעטפת הגן, מכיוון הקרקע כלפי מעלה, הכל בהתאם לתכנון הגן ולאפשרות התקנת התאורה ללא סינוור. אפשר גם להאיר משטחי דשא, צמחי כיסוי ומסלעות רחבות.
    גופי התאורה היעודיים לכך רצוי שיהיו עם זוויות פיזור רחבות, חסכוניים בצריכה, ואז יוכלו לדלוק כל הלילה. מדובר בגופי תאורה מהסוגים הבאים: נל"ג, מטל הלייד, הלוסטאר - בגנים גדולים. בגנים קטנים משלבים גופי PL.

  • תאורה עיצובית זוהי תאורה ייחודית וממוקדת, המחמיאה ביותר לגן. ממקדים אותה על אלמנטים

    מעניינים אותם אנו רוצים להדגיש באור חזק, לעתים נשתמש בה בתוספת פילטר צבעוני.
    קיימות אין ספור אפשרויות לתאורה עיצובית ומגוון גופי התאורה הוא רב. רצוי לחלק תאורה כזו למספר הדלקות נפרדות כדי לתת לגן אופי אחר בכל שילוב הדלקה, ולהשתמש בעמעמים (דימרים) לקבלת תרחישים שונים באזורי הגן ע"פ הצורך.
    בתאורה זו נשתמש כדי להאיר גזעי וצמרות עצים, מסלעות, פסלים, צמחים מעניינים וגושי פרחים.. ניתן להשתמש בגופי תאורה השקועים בקרקע, V220 או V12, עם נורות בזוויות פיזור שונות ע"פ הצורך. במסגרת תאורה זו ניתן לשלב גם תאורת עמודים וקירות.
    למשל, אפשר ל"שטוף" את קירות הבית או את החומה באור מלמטה למעלה או להיפך, ועל הרקע שלהם יופיעו צלליות העצים והשיחים השתולים בסמוך לקירות. המראה המתקבל מאד דרמתי ומרשים.
    תאורה עיצובית אחרת מתקבלת משימוש בתאורת סיבים אופטיים – האפקט תיאטרלי מעט ומתאים להדגשה שולי בריכות שחיה, מדרגות ומעקות.

  • תאורה יעודית- תאורה ממוקדת המכוונת להאיר פינות ישיבה תחת פרגולות, ספסלים, פינות ברביקיו, מוסך, חניון, מחסן, משטח כדור סל או פינת משחקים. רצוי שגופי תאורה אלו, היכולים להיות במתח של V12 או V220, יאירו מלמעלה כלפי מטה. רצוי שתהיה הדלקה ייעודית לכל גוף תאורה כזה, גם מהבית וגם ליד המתקן עצמו.


  • תאורת אירועים/בטחון -תאורה זו מיועדת לשני צרכים: האחד, להידלק בעת שמערכת האזעקה נכנסת לפעולה ולהאיר את כל סביבות הגן באור חזק. השני, להאיר את הגן בעת ארוע רב משתתפים כשהדרישה היא לתאורה חזקה שתאפשר מפגש של הקהל, שיחה ואכילה.

    תאורה זו היא "שטוחה" ולא מחמיאה, ותופעל במהלך חלק מהארוע נוסף לשאר קווי התאורה.
    גופי התאורה המתאימים הם פרוג'קטורים מטל הלייד ו/או נל"ג , שיוצבו במיקום האפשרי הגבוה ביותר על קירות הבית או על גגו, ובמקרים אחרים על עמוד גבוה. גופים אלה יותקנו בזווית חדה לכיוון המשטח המואר כדי למנוע סינוור.

עצות וטיפים בנושא תאורה לגינה

  • השימוש בעמעמים (דימרים), המאפשרים לנו לשלוט בעוצמת האור, הוא בעל ערך רב, בעיקר בגנים קטנים ובינוניים ובסמוך למתבונן.
  • השימוש בגופי תאורה V12 לעומת V220הינו בטיחותי יותר, יקר בהתקנה אך חסכוני בשימוש לאורך זמן.
  • כדי לקבל אפקט תאורה מעניין על עץ או דומם יש להשאיר אזורים חשוכים מסביב.
  • את גופי התאורה מסוג ספוטים/ פרוג'קטורים, הממוקמים בסמוך לשיחים וצמחי כיסוי, רצוי למקם על עמוד עם תוספת כבל חופשי שילופף סביב העמוד. זה יאפשר הזזה עתידית של התאורה בהתאם לגדילת הצמחים,שכן הגן מתפתח ומשתנה כל הזמן והתאורה צריכה ללוות אותו.
  • יש להעזר במתכנני תאורה ולדרוש הדגמה לפני התקנה סופית.
  • יש לרכוש גופי תאורה מוגני מים עם מקדמי איטום מסמלים (IP68+) מיצרנים/ יבואנים מוכרים, כולל אחריות.
  • יש לבצע את העבודה בעזרת חשמלאים מוסמכים בלבד. רצוי להתקין לוח חשמל לגן בנפרד מהלוח הביתי.

מילון מונחים
נורת PL – נורת פלורוסנט קומפקטית בעלת אורך חיים גבוה, חסכונית מאוד בצריכת החשמל.

תאורת V12 – מאופיינת בהיבט הבטיחותי שלה במקרה תקלה, בחסכון בצריכת החשמל, במיגוון גופי התאורה הקיימים ובעוצמתה המרוכזת.

נל"ג (נתרן בלחץ גבוה) – נורה המלאה בגז נתרן, מאירה באור צהבהב, כדוגמת תאורת הרחובות. עוצמה גבוהה ואורך חיים גבוה, חסכונית מאד בתצורכת.

מטל הלייד –
נורת גז בלחץ גבוה, המאירה באור לבן הנותן את הצבעים הטבעיים. חסכונית, עוצמה גבוהה וכך גם אורך החיים.

הלוסטאר – נורת הלוגן (נורת להט+גז הלוגן), עוצמתה גבוהה מאוד, מחממת את סביבתה, לא חסכונית.

 להמשך קריאה על שתילת עצי פרי בגינה