כתבה: עפרה קורן

שיחים הם צמחים רב גוניים להפליא. אין פלא אפוא, שניתן למצוא שיח לכל מטרה.
הגדולים שבהם יכולים להיחשב לעצים קטנים, אחרים – לא יעלו על גובה של מטר אחד בלבד. גם ההתייחסות אל הצמחים הרב- שנתיים - דומה.

  ×•×¨×“ מטפס. צמח מטפס עדין  
הם יחזרו ויופיעו ויפרחו מדי שנה, ואז לעתים ייעלמו עד לעונה הבאה, ולעתים יותירו אחריהם עלווה נאה או פירות קישוטיים, לפרק זמן נוסף.
כמו כל צמח פורח אחר, גם השיחים פורחים תקופה קצרה בלבד במשך השנה, ולכן לא כדאי לבסס את קנייתם על הפריחה בלבד, אלא לשים דגש על העלווה ומרקמה. אולם – בכל זאת יש להדגיש את הפריחה, שכן חלק מן השיחים פורחים במאסה נפלאה של צבע וניחוח, ופחות מדי "מגננים" בשיחים פורחים בארץ.

    ×©×™×— עם פריחה פיסולית - עכנאי הדור
כמובן שיש להתחשב גם בצורת השיח: עגולה, סגלגלה או שרועה, ולבחור בהתאם לצורך ולמקום בגן בו הוא אמור להיות ממוקם.
כמו העצים, גם השיחים יכולים לשמש כצמח הדגש – accent plant – אך הם גם יכולים לשמש גם כצמחיית יסודות, שנועדה להסתיר את יסודות המבנה החשופים, כגדר חיה – פורמאלית או חופשית, או אף לגידול במיכלים, להדגשת הנוי של כניסת הבית למשל, או של הצמח עצמו.

צמח פיסולי- חלבלוב הפמוטים

צמח הדגש
צמח כזה נועד לבטא נקודת פוקוס בגן. אם לאורך השנה כולה – בשל מראהו הפיסולי, ואם בנקודת זמן מסוימת – הודות לפריחה מרהיבה או פירות דקורטיביים התלויים עליו.
צמח הדגש אינו חייב לעמוד לבד. הוא יכול גם להוות חלק ממשוכת שיחים – אלא שהוא יהיה שונה מן השאר – בגובה, מרקם או צבע, ותפקידו לשבור את הצללית האחידה של הגוש.

צמחיית יסודות

לצמחייה זו תפקיד מיוחד: עליה ליצור מסך ירוק שיסתיר את חלקו התחתון של הבית, שמבצבץ לעתים מעל פני הקרקע בבטון החשוף של היסודות, ועליה להעניק לבית מראה נינוח של התאמה למקום בו הוא ניצב.
אין צורך במינים רבים: 3- 2 סוגים יספיקו בהחלט וייצרו הרמוניה אחידה. אולם יש לוודא שאין הם בעלי שורשים אגרסיביים או אברי טיפוס תוקפניים העלולים לפגוע במבנה.
כדאי לשמור על צורות מעוגלות ורכות, שישברו את הקוים הנוקשים של הבית, ויש לבחור צמחים שלא יידרש גיזום חזק מדי על מנת לשמור אותם במצב נאה.

גדרות חיות
אלו יכולות להיות פורמאליות, כלומר גזומות בדקדקנות, או חופשיות – בן מותירים את הצמחים להתפתח באופן טבעי.
כדאי לזכור שלגדר פורמאלית נדרשת מידה רבה של טיפול לצורך עיצוב השיחים וגיזום באינטרוואלים קבועים על מנת לשמור על צורת הגדר.
הגיזום גם מסייע להסתעפות ועיבוי הצמחים, וכדאי כמובן לבחור שיחים בעלי עלווה צפופה במיוחד. בחירת הצמחים תלויה גם בגובה הגדר שרוצים ליצור. לגדר נמוכה למשל, לאורך שבילים, ניתן להשתמש בשיחים לוונדר, בעוד שלגדר גבוהה נדרשים צמחים אחרים, כמו ה- אוג חרוק - RUSH CRENATA.

מיכלים
שיחים שונים ניתן לגדל כמובן גם במיכלים. ניתן להציבם בכניסה לבית או מסביב לו, בנקודות ספציפיות. ככלל, כדאי לזכור שצמח במיכל דורש טיפול רב יותר מצמח בקרקע, על מנת שייראה במיטבו כל הזמן: גיזום, השקיה, הזנה, והקנה מפני פגעי מזג אויר כמו קרינה, רוח וטמפרטורות קיצוניות.

מטפסים
בין אלו ניתן למצוא מטפסים הצומחים בצפיפות רבה, לעומת מטפסים אווריריים יותר, כך שבחירת הצמח תלויה במטרה לשמה הוא נשתל.
להצללה על פרגולה מלמעלה למשל, נבחר צמח אחר מאשר הם נרצה מסך שיצל קלות על המרפסת מן הצד, אבל יניח לבריזה הצוננת לנשוב.
כאמור, כדאי להיזהר ולבחור מטפסים שאברי הטיפוס שלהם לא יגרמו נזק לטיח שעל הקירות החיצוניים של הבית.

ערערים
הדימוי שעולה בפנינו בדברנו על ערערים, הוא: "ירוקי עד" ו- "מחטניים". טוב, אז לא תמיד ולא כולם, שכן זוהי קבוצה מגוונת עד מאד, וניתן למצוא בה גם רחבי עלים ונשירים, כמו ה- גינקו בילובה (Ginko biloba). בעצם, רק האצטרובלים בצורותיהם השונות, משותפים לכל הערערים, אבל נכון שרבים מהם מחטניים וירוקי עד.
אם יש לכם גינה גדולה, חלק ממיני הערער יכולים להוות את חוליות עמוד השדרה שלה, אבל גם בגינה קטנה יש מקום לערער.
המופע שלהם כמעט ואינו משתנה לאורך השנה. קל לטפל בהם והם קיימים במגוון של גדלים, צורות צמיחה וגוונים – למן הירוק הכחול, דרך הירקרק והאפור ועד לצהבהב והזהוב.
גם גיזום אינו נדרש, למעט מקרה בודד אחד, של ענף ירוק המופיע על שיח בעל עלווה צהובה. אז יש לסלק אותו מייד.
כרגיל יש להקפיד ולבדוק היטב מה יהיו מימדיו של השיח כשיגיע לבגרות.

צמחים ופרחים רב שנתיים
גם אלו יכולים לשמש חלק מן השלד בגינה. מופעם הוא בפירוש עונתי, אולם ניתן לסמוך עליהם שיצוצו בכל שנה בעונתם ויפארו את הגן.
המאות ה- 18 וה- 19, במהלכם התרבה עושר הצמחים שהגיעו מכל רחבי העולם באמצעות משלחות מחקר של האימפריות מן העולם הישן ובעיקר אנגליה, שפילסה נתיבים על פני כל יבשת וכמעט כל אי שנתגלו.
ערוגות המבוססות על צמחים רב שנתיים היוו את עיקר הגן בתקופה הוויקטוריאנית, ועיצובי הגנים והערוגות של גרטרוד ג'קיל מאותה תקופה נחשבים כקרובים ביותר לשלמות עיצובית בצמחים.

בין אלו ניתן למצוא צמחים לכל מטרה:
צמחים לכל עונות השנה, צמחיית צל, צמחי עלווה – שעיקר יופיים הוא במבנה העלווה שלהם, ולאו דווקא בפרחיהם ועוד.
את מרבית הצמחים הללו ניתן לגדל גם במיכלים, ולאו דווקא בקרקע, אלא שיש כמובן להקפיד על משטר השקיה ותזונה בהתאם.
לחלק גדול מן הרב שנתיים נדרשת חלוקה לאחר מספר שנים. כלומר – כאשר הצמח מתבסס ומסתעף – יש להוציאו מן הקרקע, ולדלל אותו, על מנת שהצפיפות לא תדכא את הצמיחה. את "שאריות הדילול" – ניתן לשתול בנקודות אחרות בגן, או כמו שעושים חובבים וגננים רבים – לחלק במתנה לחברים.

שיחים למיניהם למשיכת ציפורים ופרפרים לגן
ברברית (Brberis) בודליאה (Buddleja) קוטינוס (Cotinus) הבה (Hebe) צינית (Ilex) לוונדר (Lavandula) ליגוסטרום (Ligustrum) ספיריאה (Spirea) לילך (Syringa) שיח אברהם מצוי (Vitex).

שיחים ריח (פרחים ועלווה)
אבליה סינית (Abelia chinensis) בודליאה דוידי (Budleja davidii) קליסטמון למיניו (Calistemon) בן חורף (Chimonanthus praecox) לוונדר למיניו (Lavandula) יסמין למיניו (Jasminum) יערה (Lonicera) מהוניה (Mahonia) הדס (Myrtus) פיטוספורום (Pittospurum) מורן (Viburnum) וורד (Rosa) רוזמרין (Rosmarinus) לילך (Syringa) STYRAX ויסטריה.

שיחים עם פירות קישוטיים
אשחר רחב עלים (Rhanbus alaternus) חבושית פרנשט (Cotoneaster franchetii) פירקנתה אדומה (Pyracantha coccinea) בן עוזרר סוככני (Raphiolepis umbelata) ברברית יפנית "ארגמני" (Berberis…) ננדינה תרבותית (Nandina domestica)
קטלב (Arbutus) מורן (Viburnum) צינית מקרינה (Ilex Cortuna ‘Burfordii’)

פיסוליים
קורטדריה מכסיפה (Cortaderia selloana), ספיריאה קנטונית (Spiraea cantoniensis) קטלב (Arbutus) פורסיתיה נטויה (Forsythia suspense) אדר יפני (Acer Palmatum)

צמחים בעלי עניין כללי לכל השנה
ברברית (Berberis) למיניהו – עלוות קיץ וסתיו, פרחים ופירות. קוטינוס מזרחי (Cotinus coggygria) – עלווה, פרחים.
חבושית (Cotoneaster) למיניה – פרחים, פירות, אופן צימוח. לגסרטרומיה הודית (Lagerstromia indica) – פרחים, פירות, קליפה
מהוניה (Mahonia) למיניה – עלים ירוקי עד, פרחים, פירות
קטלב (Arbutus) – צורת צימוח, עלווה, פירות, קליפה

רב שנתיים
אגפנתוס (Agapanthus) אלסטרומריה (Alstromeria)
כלנית יפנית (Anemone hybrida) אצטילב (Astilbe)
חרציות (Chrysanthmum) קוריאופסיס (Coreopsis)
אכינציאה (Echinacea purpurea) חלבלוב (Euphorbia)
גאיירדיה (Gaillardia grandiflora) גזניה (Gazania hybrida)
גרניום (Pelargonium) המרוקאליס (Hemerocalis)

עלווה
לענה (Artemisia) חלבלוב (Euphorbia) הוסטה (Hosta) טרוליוס (Trollius)
סביון מלבין (Senecio Sineraria) גרניום (Pelargonium)
ברונרה גדולת עלים(Brunnera Macrophylla)

צמחי תבלין ותה
מיני אזוב, לוונדר, מרווה, קורנית, פיגם וכיוב'.

להמשך קריאה על כדורי הסתיו