כתבו: יצחק הל-אור ועופר אדר צילמה: נורית חרמון

העצים שאנו שותלים בגינה מהווים למעשה את השלד העיצובי שלה, שעליו מרכיבים את שאר האלמנטים הצמחיים שבה. לכאורה, אין דבר קל יותר מלבחור את העץ הנכון, כי אנחנו יודעים בדיוק מה דרוש: עץ יפה שנותן צל, חסכן במים, קל לתחזוקה, עמיד למזיקים ולמחלות, שאינו מלכלך ואינו מהווה מפגע. למעשה, הניסיון לבחור עץ מתאים - או את תריסר העצים המתאימים ביותר לגינה הקטנה - אינו פשוט ובוודאי שאינו מדעי.
עצים בעלי תכונות טובות מאד שיכולים לשמש בגינות הנמצאות במישור החוף, עשויים שלא להתאים לאזור ההר הקר בחורף. יש עצים שיסבלו באדמה כבדה במקומות נמוכים, למרות שהם עצים מעולים באזורים של אדמה קלה ומאווררת, ולהיפך. ישנן גינות גדולות שם יכולים לגדול ולהתפתח עצים טובים מאד אך גדולים יחסית, אך לא נוכל לשתלם בגינה קטנה ששטחה מוגבל.
לכל עץ יש גם מגרעות שחייבים להתפשר עימן, אך ישנן מגרעות שאי אפשר לחיות איתן בגינה קטנה. לכל בעל גינה, טעמים ונימוקים משלו על מה הוא מוכן להתפשר, לפיכך בחירת העץ תהיה שונה מאדם לאדם.
מגרעות העצים נתונות גם לשיקולים אובייקטיביים מקצועיים. לדוגמה: עץ שכל תכונותיו טובות אך שורשיו שטחיים. בגינה שלא ליד ריצוף או שביל הוא טוב וניתן לבחור בו; ליד ריצוף, בחירתו כמובן גרועה מאד.
עצים נשירים עדיפים בגינה קטנה, שכן הם מאפשרים לקרני השמש להגיע לבית ולפינות הגן השונות. אולם בעלי הגינות מעדיפים דווקא עצים תדירי ירק, "שיהיה ירוק בעיניים כל השנה". לכן המיקום בגן צריך לקבוע את אופיו של העץ.
אפשר לשלב עץ פרי כעץ צל בגינה. לחלק מבעלי הגינות זהו "ערך מוסף". לאחרים, הפירות הם "לכלוך" הנושר על הדשא או על הריצוף. ההעדפה לעצים כאלה משתנה גם עם הגיל, והימצאותם או אי-הימצאותם של ילדים בבית.
קיימת נטייה לבחור בעצים מהירי צמיחה, כדי לקבל אפקטים של צורה וצל מהירים. אבל דווקא עצים כאלה יזדקקו לגיזום תכוף בעתיד. לעומתם, עצים איטיי צמיחה ימלאו את תפקידם לאחר התפתחות ממושכת, אולם אחזקתם בעתיד פשוטה וזולה. אפשר בגיזום מועט של עצים כאלה, להחזיק בגינה גם עצים שללא גיזום יהיו גדולים מדי. בחירת עצים איטיי גידול, מאפשרת למצוא עצים מצויינים גם מבין עצי הבר של ארצנו.

מכאן שבעצם יש לבחור תריסר עצים לכל אזור, לכל גודל גינה, לכל אופי וגיל של בעלי הגינה ועוד. רשימת תריסר העצים הנבחרים היא איפוא על תנאי, ומושפעת בהכרח גם מנטיות הלב הסובייקטיביות של צוות הבוחרים. כל בעל גינה, בבואו לבחור את העץ המתאים לו, יעשה זאת על פי הדרישות הספציפיות שלו.


כיצד נעשתה הבחירה
אנשי מקצוע מתחומים שונים הקשורים בגינון, הם אלו שעשו את הבחירה, בהליך דמוקרטי. כל אחד מהם ציין את עשרת העצים הנבחרים שלו, התוצאות שוקללו ובסוף התהליך התקבלו תריסר עצים שזכו בניקוד הגבוה ביותר. בחרנו שלא למקם את העצים על פי דירוג הקולות שקיבלו (מקום ראשון, מקום שני וכו'), אלא להגישם כרשימה כוללת, אך ראוי לציין שאלביציה ורודה ובולוסנתוס נאה הם שני העצים המועדפים על מרבית הבוחרים.
הצוות נתן קולותיו גם למיני אלון שונים (3), למיני אלה (3) ולמיני איקליפטוס (8), אך כיוון שהבחירה נעשתה על פי מינים ספציפיים, הם לא נכנסו לרשימת התריסר.

צוות הבוחרים כלל את:
יצחק הל-אור: אגרונום, מומחה ויועץ להנדסת הצומח
ישראל גלון: אגרונום, מנהל המחלקה להנדסת הצומח במשרד החקלאות
סימה קגן: מינהל המחקר החקלאי
דרור ניסן: מומחה לגינון נוי
דוד ערן: אדריכל נוף
עמוס רוזנטל: מדריך גינון
שמוליק גרייבר: גנן ומעצב גנים
שרה אדר: גננית
לארי האריס: אחראי מו"פ במשתלת "עץ הצפון"
יוסי בן-דב: מומחה לגידול צמחים באזורים צחיחים ושימוש במים מליחים
רות אגמון: מנהלת מו"פ במשתלת "גבעת ברנר"

תריסר עצי הנוי הנבחרים

אדר סורי Acer obtusifolium
משפחה: אדריים
מוצא: ארץ ישראל
המין היחיד של אדר הגדל בר בארץ. עץ ירוק-עד, עם קצב גידול איטי-בינוני. עמיד יחסית למחלות ולמזיקים, חסכוני במים. פרחים צהבהבים-ירקרקים, פורח בחודשים מרץ-מאי. עץ חסון ביותר, בעל עלווה כהה ונוף צפוף המצריך לעתים פעולת דילול. מעצב את עצמו. יוצר ספיח שרצוי לעקור בהקדם.

אלביציה ורודה Albizia julibrissin
משפחה: שיטיים (מימוסיים)
מוצא: אירן
עץ נשיר, עם קצב צימוח מהיר ואורך חיים בינוני. עמיד יחסית למחלות ולמזיקים, אך עלול להיתקף על ידי כנימות ממוגנות. זקוק לתוספת השקיה בקיץ. פריחה ורודה ונעימה בהיקף העץ, פורח בתחילת הקיץ. יוצר נוף סוככני רחב, העלים עדינים, מנוצים פעמיים. יש להקפיד על גיזום ועיצוב בשנים הראשונות.

בוֹלוסנתוס נאה Bolusanthus speciosus
משפחה: פרפרניים
מוצא: דרום אפריקה
עץ נשיר מותנה, עם קצב גידול בינוני וכנראה תוחלת חיים ארוכה. חייב עיצוב, לא מלכלך, עמיד במחלות וחסכן במים. נותן צל דליל ולכן טוב לשתילה במדשאה. מתאים לעיצוב על כמה גזעים. פריחה מדהימה דמויית "ויסטריה" באביב, לתקופה קצרה. עלים מנוצים בצבע ירוק בהיר שמרקמם עדין. זקוק לשמש מלאה ומתאים לגידול במרבית אזורי הארץ, למעט אזור ההר.

טבבוית איפה Tabebuia impetiginosa
משפחה: ביגנוניים
מוצא: אמריקה הדרומית
עץ נשיר מותנה, עם נוף מעוגל וצר, קצב גידול בינוני וכך גם אורך החיים. זקוק לעיצוב, נותן צל אוורירי. פריחה בוורוד באביב המוקדם, לפני הנצת העלים. גם הפרי, תרמילים צרים באורך של כ-40 ס"מ, קישוטי מאוד. צריכת מים בינונית, זקוק להשקיה גם בבגרותו. עמיד למחלות ולמזיקים, רגיש ליובש ולמליחות. מתאים למרבית אזורי הארץ, מלבד אזורי ההר.

כליל החורש Cercis siliquastrum
משפחה: כליליים (קסאלפיניים)
מוצא: ארץ ישראל
עץ נשיר, פאר החורש הים-תיכוני, בעל עצה אדמדמה. קצב גידול בינוני ותוחלת חיים בינונית. פריחתו הוורודה מקסימה. פורח בחודשים מרץ-אפריל. באזורים קרים הפריחה מקדימה את הלבלוב ואז היא מרשימה פי כמה. חייב עיצוב, לא מלכלך. רגיש למזיקים, נתקף על ידי סס הנמר ונוברי גזע נוספים אבל בשל אופיו השיחי מוציא ענפים חדשים ומתחדש שוב. לכן כדאי לגדלו על מספר גזעים כשיח גדול ולא כעץ בעל גזע בודד. נותן צל אוורירי, צריכת מים בינונית. באדמות כבדות אינו זקוק לתוספת מים בבגרותו. מתאים במיוחד לאזורי ההר.

כסיית האבוב Cassia fistula
משפחה: כליליים
מוצא: הודו
עץ נשיר, בעל מראה טרופי, משיר את עליו בחודש מאי ואז פורח באשכולות צהובים במהלך הקיץ. פירותיו, תרמילים שחורים שאורכם כחצי מטר, מהווים תוספת קישוטית. ציפת הפרי מתוקה, ובארץ מוצאו נחשבת כמאכל תאווה. קצב גידול מהיר, זקוק לעיצוב, תוחלת חיים בינונית. נהנה מהשקיה סדירה, רגיש מעט למזיקים. מתאים בעיקר לאזורים חמים, רגיש לקור, לקרה ולרוחות חזקות.

כרבל לביד Alectryon tomentosus
משפחה: סבונניים
מוצא: אוסטרליה
עץ ירוק-עד, יוצר צללית עגולה. קצב גידול איטי עד בינוני ותוחלת חיים בינונית. גזעו חלק ואפור, הפרחים הם מכבדים בצבע ירוק. עלווה ירוקה-אפורה נאה, פרי קישוטי. דורש עיצוב בשנים הראשונות. צריכת מים צנועה. מלכלך מעט בפירותיו, רגיש למליחות, למחלות ולמזיקים. עמיד בקרה ובשרב, מתאים למרבית אזורי הארץ מלבד ההר הגבוה.

לגרסטרמיה הודית Lagerstroemia indica

משפחה: כפריים
מוצא: אסיה ואוסטרליה הצפונית
עץ שיחי נשיר, בעל גזעים בהירים, לקבלת פריחה מחייב גיזום. קצב גידול בינוני ותוחלת חיים בינונית. פריחה ורודה אטרקטיבית, ויש גם זנים הפורחים בלבן או בוורוד כהה. אינו מלכלך, חסכן במים. מומלץ לבחור בזן הכלאיים העמיד לקימחון.

ליגוסטרום יפני Ligustrum japonicum
משפחה: זיתיים
מוצא: יפן
עץ צל ירוק-עד, קטן וחסון, בעל צמרת מעוגלת. קצב צימוח בינוני ותוחלת חיים ארוכה. עלוותו כהה, הפריחה לבנה. חייב עיצוב, מגיב טוב לגיזום, בעל כושר התחדשות מעולה. אינו מלכלך ועמיד יחסית לפגעים. צריכת מים בינונית. עמיד לקור ולשרב, מתאים לכל סוגי הקרקעות.

מילה סורית נשירהFraxinus syriaca
משפחה: זיתיים
מוצא: ארץ ישראל
עץ נשיר, צורתו מעוגלת ונופו צפוף. קצב צימוח איטי-בינוני ותוחלת חיים בינונית-ארוכה. עלים מנוצים בצבע ירוק-אפור, פרחים ירוקים קטנים. זקוק לעיצוב, עמידות בינונית למחלות ולמזיקים. מתאים לשתילה ברוב חלקי הארץ, מלבד בקעת הירדן והערבה.

ספיון השעווה Sapium sebiferum
משפחה: חלבלוביים
מוצא: מזרח רחוק (סין, יפן)
עץ נשיר עם צמרת מעוגלת, בגודל בינוני. קצב גידול בינוני, וכך גם תוחלת החיים. דורש גיזום אך קל מאוד לעיצוב. עמיד למחלות ולמזיקים, לאחרונה התגלו תקיפות של תריפס לקראת סוף הקיץ, במישור החוף ובשפלה. רגיש לגיר ולמליחות, צרכן מים בינוני. העלים מעוגלים, צבעי שלכת מרהיבים בצהוב-כתום אדום. הפרי – אשכולות לבנים על עץ עירום מעלים – קישוטי מאוד.

פנסית דו-נוצתיתbipinnata Koelreuteria
משפחה: סבונניים
מוצא: סין
עץ נשיר מותנה, בגודל בינוני, עם צמרת רחבה וסוככנית. דורש עיצוב. קצב גידול מהיר, תוחלת חיים בינונית. מופעים עונתיים נאים: פריחה צהובה לקראת סוף הקיץ, פרי אדום שצורתו כפנס נייר יפני ומכאן שמו. שלד ענפים נאה. הפרי מלכלך, עמידות בינונית לפגעים. בינוני בזיקה למים, רגיש למליחות. עץ נפוץ מאוד, מתאים למרבית אזורי הארץ.
להמשך קריאה על צאלון נאה