מספר כללים למניעת פגיעה בצוואר השורש של עצים ובבית השורשים בכללותו, וכיצד להישמר מחיגורים לא רצויים שעלולים להביא לתמותת עצים

כתב וצילם: נעמן אהרונוביץ

אחת הבעיות הגדולות בגידול עצים או שיחים מפותחים, היא שאנו נוטים להתעלם מאזור צוואר השורש ובית השורשים שמתחתיו, והם אינם מקבלים לעתים קרובות את היחס המתאים להם. אני נתקל לא מעט בחוסר מודעות לצורך 'לדאוג' להם בצורה נכונה, מותאמת ומקצועית.
לצערי יוצא לי לראות עצים צעירים ובוגרים שסובלים בשל דשא סינטטי (שטיח מפלסטיק) שהתקינו בגינה קיימת או בגינה חדשה, והצמידו אותו עד לגזע העץ. דבר זה גורם לנזק משמעותי, במיוחד אם העץ הוא בעל נוף קטן. קרינת השמש הישירה עשויה לפגוע בדשא הסמוך לגזע ובאזור בית השורשים החום עלול להגיע בשל כך, בתקופת הקיץ, ל-70 מעלות ואפילו יותר. חום זה עלול לפגוע קשות בעץ עד לתמותה. בנוסף, גשם מתקשה לחדור מבעד לדשא הסינטטי, ובאם אין השקיה גם בחורף, העץ יתנוון.



חשוב לזכור: לשורשים יש מערכת נשימה כפי שהיא קיימת בחלקיו העליונים של העץ, וחילופי גזים בין הקרקע לאטמוספירה הם קריטיים להתפתחות תקינה של העץ.
בזמן שיקום או שידרוג גינות ישנות, כאשר יש צורך במילוי קרקע ובשטח כבר נטועים עצים ושיחים בוגרים, מילוי אדמה סביב הגזעים יכול לגרום לחנק בצוואר השורש. חוסר אוויר ורטיבות באזור זה מאפשרים סביבה מצוינת להתפתחות מחלות בצוואר השורש, ייגרמו לריקבונות, ויהוו פתח לכניסת מזיקי גזע וכו'. בצורה כזו או אחרת, העץ יסיים את חייו בתוך מספר שנים תוך שהוא מהווה סכנה בטיחותית שאינה נראית לעין. לכן, במקרה ואנחנו צריכים להגביה קרקע בגינה קיימת או סביב עצים, נקים חגורת הרחקה מבטון או מכל חומר אחר סביב הגזע, במרחק של 50 ס"מ לפחות, וכל המרחיק יותר הרי זה משובח. במידה ונרצה ליצור קו אחיד בקרקע ושלא ייווצר בור סביב הגזע, ניתן לפזר טוף גס בעדינות בלי לפגוע בגזע ולאפשר איוורור של המקום.
בכל מקרה, נרחיק את ההשקיה והלחות באופן קבוע מהגזע ומצוואר השורש של העצים. ניתן לראות תכנוני גינה לא מקצועיים ובחירה של עצים רגישים לשתילה בתוך מדשאות, כאשר הממטרות מתיזות על גזע העץ באופן ישיר ולאחר מספר שנים העץ מתחיל לגלות סימני ריקבון בגלל עודפי מים וחוסר איוורור.


כאשר שותלים עץ חדש, יש להקפיד לא ל"קבור" אותו עמוק מדי, ולפעמים אפילו כדאי לחשוף מעט את השורשים העליונים, במיוחד בעצי הדר, שרגישים מאוד למחלות שורשים. בנוסף, נדאג לרווח השקיות בין השקיה אחת לבאה אחריה כדי לא להגיע למצב של לחות תמידית.

מקרה נוסף של חנק ופגיעה בעצים נגרם על ידי שימוש בחוטים/ רצועות/ שרשראות לחיזוק או ייצוב העץ, בעבודה לא מקצועית וללא מחשבה עתידית, ובכך גורמים לנזק בלתי הפיך לעץ. למשל, במקרה של קשירת חוט חזק ודק על גזע עץ או על אחד מענפיו על מנת לייצב אותם, עם גדילת העץ יווצר חיגור (פגיעה במעבר מוטמעים ונוזלים דרך הקליפה של העץ), המחליש את העץ.


יש לשים לב - כאשר אנחנו רוצים לייצב עץ חשוב להשתמש ברצועות רחבות וגמישות, לא להקיף את הענף מכל צדדיו, ולאפשר לו התרחבות טבעית שלא תגרום נזק. יש להקפיד לבדוק לאורך הזמן את הקשירה ולראות שהרצועה לא מתחילה לפצוע את הגזע. במקרים כאלה, יש להזיז את הרצועה למקום אחר או לשחרר מעט את הקשירה.


ראיתי מספר מקרים של ענף אחד בעץ שנתקף על ידי מזיקים או מחלה, בעוד שאר חלקי העץ בריאים ויפים. לאחר בדיקה יסודית הסתבר, שקשרו לפני מספר שנים לענף הנ"ל חוט ניילון או ברזל לטובת ערסל, שלט וכו', ושכחו להסיר אותו. הענף גדל וגדל ו"בלע" את החוט, נוצר חיגור פנימי אשר החליש את הענף עד לקריסתו. עץ שגדל והתייצב מומלץ להרחיק מאזור הגזע את כל רצועות וחוטי הקשירה, כמו גם את המקלות/מוטות ובזנטים ששימשו לתמיכה.
בהתקנה של דשא סינטטי סביב עצים או צמחים קיימים יש לשמור מרחק גדול סביב הגזע, לא מספיקה טבעת של 20 ס"מ, מומלץ לפחות מרחק של מטר לכל כיוון – מה שיוצר מעגל בקוטר שני מטר. ניתן לפזר חלוקי נחל לשמור על מיקרו אקלים טוב באזור בית השורשים. נמנע ככל האפשר משתילת עצים רגישים לרקבונות בתוך מדשאות. בתכנון נכון ומקצועי- נבחר עצים המתאימים למיקרו אקלים הנוצר עקב ההמטרה התכופה.

*נעמן הגנן (נעמן אהרונוביץ) רופא צמחים, naamanhaganan@gmail.com