בגן של הברון - במעגל השינוי

כיצד לשתול בתבונה פרחי עונה כדי שיתנו את מקסימום האפקט במינימום של השקעה

כתבה : רונית זקס, צילומים: ליאור הרשקוביץ, רונית זקס

האגדה מספרת על איש סיני עני שהיה מרוויח שתי פרוטות למחייתו, ובכל שבוע היה קונה בפרוטה אחת אורז ובשנייה פרח. כששאלו אותו לפשר מעשיו, השיב: אורז קונה אני כדי שיהיה לי ממה לחיות; פרח קונה אני על מנת שיהיה לי בשביל מה לחיות.

ערוגה בגבהים משתנים בסגנון גובל אנגלי
פרחים מקדמא דנא הם דרך בטוחה להרנין את הנפש, לעדן את הרוח, ולהרחיב לב . פרחי עונה הם הדרך לקבל מוקדים של צבע בכל השנה, בכל עונה פרח אחר, כמובן.

הכוונות הטובות
כבר למעלה מעשור אנו נדרשים לצמצם את השימוש במים בכלל ובגני הנוי בפרט. עם כל שנת בצורת, מביאים למודעות הציבור ביתר שאת את החשיבות של חסכון דווקא בגינון (למרות שחלקו במשק המים מזערי). בעקבות הדרישה לצמצום, מוקפאת הקמתן של גינות חדשות, ובגנים הקיימים מצטמקים שטחי פרחי העונה, שיש להם, ובצדק, שם של זללני מים ועתירי עבודה. עם זאת, האפקט הצבעוני שיש לפרחים העונתיים הוא אדיר, וכאמור, בכוחם להעלות את מפלס השמחה. אז איך בכל זאת משלבים בין הרצון

לחסכון לתשוקה לצבע?
בואו נלמד כיצד מתוכננות ערוגות העונתיים בגני הזכרון שברמת הנדיב, כך שמנקודת מבטו של המבקר נראה שפע פריחה, אבל בפועל העונתיים מכסים רק כאחוז וחצי בלבד מהשטח.

רמת הנדיב - פיטוניה אינדיאן סמר

מיקום הערוגות

שני אזורים זוהו בגן, המהווים נקודת מפגש של הציר הראשי עם שבילי המשנה. האחד בשדרת הכניסה הראשית לשולי המדשאה הדרומית, והשני בסמוך למערת הקבר,שהיא לב המקום. וכך, מנקודת מבטו של המבקר עם התקדמותו למפגש השבילים, מלווים אותו כתמי צבע עד לנקודת שיא בהם הוא רואה פרחים מכל צדדיו ברצף של 360 מעלות. כמות השתילים אומנם קטנה, מקסימום 5 שורות של קווי השקיה, אך הרושם המתקבל הוא שיש הרבה יותר בזכות המסה המתקבלת מכל הכיוונים.

פרחי עונה כפתרון לערוגה מתחת לעץ

עיתוי השתילה

מוקדי הפריחה של עונתיים בגנים מתוכננים בהתאם לימי שיא, בהם על גני הזכרון להראות במיטבם. סבב שתילת פרחי העונה נע לפיכך בין שלוש לארבע פעמים בשנה, על פי המועדים הבאים:
א. חגים ומועדים, למשל חגי תשרי, פסח וכו'
ב. תאריכים משמעותיים כמו טכס האזכרה לברון אדמונד דה רוטשילד ורעייתו.
ג. אירוע מתוכנן, כמו למשל אירועי קיץ הנערכים בדרך כלל בערבי אוגוסט, או פסטיבל יין המתקיים בגנים פעם בשנתיים.

השראה
ההשראה מגיעה מ- Flower Trails, תערוכה שנתית של משתלות הגידול של פרחי עונה, המתקיימת בהולנד ובגרמניה. המבקרים נחשפים לאין ספור פיתוחים חדשים של צבעים וצורות פריחה. שפע הפרחים מבלבל, ובעת השתילה יש לקחת החלטה בין אפשרויות השתילה בערוגות:
א. שתילה חד משמעית - משמע זן אחד של פרחים בכל רחבי הגנים (למשל פטוניה 'אינדיאן סאמר'), או שילוב של שני זנים (כמו שניים או שלושה צבעים של פטוניה או טגטס).
ב. אפשרות שניה, שהיא הכיוון העכשווי, הוא מראה מודרני מתוחכם בסגנון גובל אנגלי. קוקטייל המכיל מספר סוגי צמחים, המשלימים למראה טבעי ופחות פורמאלי. כאן תוכלו למצוא מרווה אינדיגו ספיירס, לצד חרצית שיחית לבנה ופטוניה סגולה. או למשל שני גווני צהוב של פטוניה בשני גדלי פרחים, כשוורבנה ורודה זוחלת ביניהם. שילוב מסוג זה מצריך מאמץ בשתילה, אבל האפקט המתקבל שווה הכל.
ועכשיו, עם המידע על תכנון מיקום עונתיים בקנה מידה גדול, הסתכלו על הגן שלכם, ותכננו היכן האחוז וחצי של פרחי עונה בשטח הגינה שלכם ייתן את האפקט הגדול ביותר, באיכות בה המעט מחזיק את המרובה.

להמשך קריאה על עונתיים ורב שנתיים מסוגים שונים