מצד אחד, משטח ירוק שניתן להתקנה מיידית ואינו דורש יותר מדי טיפול. מצד שני, משטח ירוק מסוג אחר, שדורש תחזוקה רצופה וגם צורך לא מעט מים. אבל המשטח הראשון הוא סינטטי, פולט חום רב בקיץ, ולוקח לו מאות שנים להתפרק בעוד השני הוא טבעי, מייצר חמצן ומוריד את טמפרטורת הסביבה.

אז מה תעדיפו, דשא סינטטי או טבעי? ליניב שץ יש תשובה חד-משמעית עם הסתייגויות קלות

מאת: יניב שץ, הנדסאי אדריכלות נוף וגנן*

אחת השאלות הנפוצות ביותר בגינון היום היא האם לטפח מדשאה ירוקה חיה, הדורשת השקיה מרובה וטיפול אינטנסיבי, או שלפרוש מרבדי דשא סינטטי ולהסתפק בכך. אין יום שעובר מבלי שאני נדרש לשאלה, ומבחינתי התשובה לרוב היא חד-משמעית. אז אם אתם, חבר, בן משפחה או קולגה, עומדים בפני החלטה כזו ושוקלים מה עדיף – הכתבה הזו נכתבה עבורכם. מצורפת טבלה שעושה סדר בבלגן.


משטח סינטטי דשא חי הערות



 

כאן אפרט ואסביר בהרחבה לגבי הסעיפים המופעים בטבלה.
1. חום ישיר: דמיינו לעצמכם קיץ, חום יולי-אוגוסט, לחות גבוהה והדבר שהכי הייתם רוצים הוא לשבת בגינה נעימה. המשטח הסינטטי פולט חום רב לעומת דשא חי. המשטח הסינטטי חם מאוד ובלתי אפשרי לדרוך עליו יחפים בשמש ישירה.
2. טמפרטורה סביבתית: סעיף זה מתקשר לסעיף הראשון ולמרות זאת מצוין בנפרד מפני שהמשטח הסינטטי מעלה באופן משמעותי את הטמפ' בכלל השטח ומקרין גם על קירות הבית ובכך מגביר משמעותית את הטמפ' בשטח כל הגינה, לעומת דשא חי שמצליח להוריד את טמפרטורת הסביבה.
3. חום מתחת לקרקע: שורשי עצים בכללותם, גדולים וקטנים, עומק בית השורשים שלהם נע בין 30-100 ס"מ עומק (תלוי בסוג הקרקע). עומק בית השורשים של שיחים אפילו קטן יותר. בקרקע ישנם חיידקים טובים, מיקרו-אורגניזמים, פטריות טובות ובעלי חיים כמו שלשולים ועד בעליי חיים מיקרוסקופים. משטח סינטטי בשמש מלאה כאמור מתחמם מאוד וכאשר מתחת למשטח ישנה אדמה, נוצרת לחות מתחת למשטח והטמפרטורה יכולה לטפס ל-70-80 מעלות צלזיוס. כל אלו יגרמו לפגיעה במערכת הסימביוזית שהזכרתי קודם ובכך למעשה עלולים להיפגע שורשי העצים ופוריות הקרקע.
4. ירוק כל השנה: המשטח הסינטטי חזק מאוד וירוק כל השנה אך ככל שעוברות השנים, הצבע דוהה, כמו כל מוצר שניזוק בשמש. מרבית זני הדשא בישראל אינם נראים במיטבם בחורף, אך ניתן לזרוע "דשא חורף" - זרעים של דשא קר שיתנו מראה ירוק למדשאה גם בחורף.

 


5. טיפול שוטף: במשטח הסינטטי יש צורך לנקות באופן תדיר את המשטח, הוא "תופס" לכלוך בקלות כמו אבק, שערות וכו'. ניקיון המשטח הסינטטי אינו פשוט כלל. ישנה אפשרות לנקות עם מפוח עלים אך הוא לא מנקה ביסודיות ויעילות. אפשרות נוספת היא לרכוש מברשת מוטורית בעלת סיבים קשיחים שמנקה באופן יעיל מאוד אך מעט איטי ושוחקת את המשטח יותר מהר. בדשא חי כידוע, יש צורך בטיפול קבוע כיסוח של 1-4 פעמים בחודש, כתלות במין ובזן, דישון פעמיים בשנה, דילול ואוורור לפחות פעם בשנה. בנוסף, יש צורך באחזקה של מערכת ההשקיה וטיפול במחלות ומזיקים.
6. עלויות הקמה: עלות משטח סינטטי סביר עד איכותי 150-250 ש"ח למ"ר, כולל יישור השטח, הדברת עשביה, הקמת תשתית מתאימה, הידוק המשטחים כראוי ועוד. עלות למדשאה טבעית ברמת עבודה סבירה עד איכותית 90-120 למ"ר, כולל יישור הקרקע, הדברת עשביה ודישון, פרישת מערכת השקיה ועוד. עלויות אחזקה תלויות בגורמים רבים, לכן אין אפשרות לציין נתון זה.
7. אורך חיים: אורך חיי המדף של המשטח הסינטטי נע בין 5-8 שנים תלוי בשחיקה, איכות המוצר, איכות ההתקנה, חשיפה לשמש ועוד. אורך חיי מדשאה טבעית יכול להיות גם עשרות רבות של שנים כתלות ברמת האחזקה, השחיקה והתכנון.
8. מרפסות / גגות: פה קיים פער עצום. פיסת משטח סינטטי, אפילו הקטנה ביותר, נותנת מיד תחושה של גינה במיוחד בשילוב נכון של ריהוט וצמחיה מתאימה, ואפשרי להניח אותה גם במרפסת או גג מקורה לחלוטין. לגבי מדשאה טבעית קיימת אופציה לביצוע על מרפסת או גג אך דרושה הכנה מוקדמת קפדנית והדבר מאוד מסובך ויקר, קשה לתחזוקה ויש לקיחת סיכון של רטיבות במידה ויש בעיה באיטום. דשא חי גם לא יצלח בשטח מקורה.

 


9. הפרשות בעלי חיים: משטח סינטטי לא יכול ולא יודע לספוג הפרשות כאלו למרות חורי הניקוז, והשאריות נספגות בין סיבי הדשא ומשאירות ריח חריף מאוד גם לאחר שטיפה מרובה עם מים. צואה הנדבקת לסיבים יכולה להפוך ל"חממת" חיידקי אי-קולי במשטח החשוף לשמש עקב החום הרב. לעומת זאת, במדשאה טבעית ההפרשות נספגות בקרקע ואף הופכות לדשן עם הזמן.
10. הרכב החומר: משטח סינטטי מיוצר או מפלסטיק או מסיליקון. מדשאה טבעית היא כמובן מצמחיה אמיתית.
11. זמן התכלות מן העולם: פירוק פלסטיק או סיליקון הוא תהליך הלוקח מאות שנים. לעומת מדשאה טבעית שמתפרקת תוך זמן קצר ויכולה להפוך לקומפוסט טבעי ואיכותי מאוד.
12. שחרור רעלים: משטח סינטטי עקב חומר הגלם שלו משתחרר בשמש חומרים רעילים ואף יש מקומות המציינים שחרור של עופרת. מדשאה טבעית משחררת חמצן כחלק מתהליך הפוטוסינתזה.
13. מראה: משטח סינטטי הינו בעל מראה פלסטיקי וכך התחושה שלו. מדשאה אמיתית בעלת מראה טבעי ולרוב בעלת מגע רך (תלוי בזן).
14. תכנון מקדים: המשטח הסינטטי מצריך מינימום חישוב מקדים כגון היכן ימוקם, צורתו, גודלו וכו'. כמו כן נדרש ביצוע איכותי. על מנת לקבל מדשאה אמיתית טובה לאורך שנים חשוב תכנון מקדים של מיקום המדשאה, הכנת הקרקע, גודל עצים קיים ועתידי, הצללה עתידית, בחירת זנים, תכנון מערכת השקיה טובה וביצוע מאוד איכותי.

 


15. השקיה: עקרונית משטח סינטטי לא זקוק להשקיה אך אני ממליץ בכל זאת להתקין מתזים מהצדדים על מנת לצננו בחום ולשטוף אותו עד כמה שניתן. אם יש עצים ליד המשטח, יש להשאיר סביב כל עץ אדמה חשופה בקוטר 2 מטר לפחות, בכדי לאפשר חדירת מי גשמים וחילופי גזים בין הקרקע לאטמוספירה, ולהתקין עבורם מערכת השקיה בטפטוף. במדשאה טבעית נדרשת השקיה סדירה, קיימת דעה רווחת שדשא הוא צרכן מים גדול אך בתכנון נכון ומקצועי ניתן לצמצם משמעותית את כמות המים.
16. הכנת שטח: משטח סינטטי מחייב תשתית איכותית אך דבר זה די קל מבחינת ידע נדרש. במדשאה אמיתית דרוש הרבה מאוד ידע וחשיבה לגבי איכות הקרקע והכנתה לשתילה / הנחת מרבדי הדשא (פיזור והצנעה של קומפוסט, אשלגן, זרחן), הקמת מערכת ההשקיה ומיקום ממטירים לחפיפה מלאה וגם בחירת זן מתאים להווה ולעתיד.
17. שמש/צל: נגעתי בזה כבר אך ארחיב מעט: משטח סינטטי אפשר להניח כמובן בכל תנאי האור, משמש ישירה ועד צל מלא ואפילו חושך מוחלט. במדשאה כל הזנים דורשים שעות שמש מדי יום, כשהמינימום הוא 3-4 שעות שמש ביממה.

סיכום (שהוא די ברור)
בגינת קרקע, למרות ההוצאות על ההשקיה והאחזקה, למרות חובת התכנון והאיכות והמקצועיות הנדרשות, ההמלצה שלי היא רק על דשא אמיתי. לגבי המשטח הסינטטי, הוא מומלץ במרפסות ובגינות גג, שם הוא נותן מיידית תחושה של גינה נעימה, מכניס ירוק לעיניים ולילדים יש משטח רך לשחק עליו. עוד מקום שהייתי ממליץ להתקין משטח סינטטי הוא בשטחים קטנים וצרים שהשחיקה בהם גבוהה מאוד.
כמובן שכל הכתוב לעיל הינו בגדר המלצה בלבד וכל הנאמר כאן על דעתי האישית בלבד ועל פי תפיסת העולם שלי.

*יניב שץ, הנדסאי אדריכלות נוף וגן 

להמשך קריאה על