לחיבור של האנושות לאש ולמדורות יש היסטוריה ארוכה ועשירה והן שימשו לחום, לאור, לבישול ולתקשורת, וגם כחלק מטקסים דתיים ותרבותיים. כיום, מדורות הן סוג פופולרי של בילוי בחוץ, ופינת מדורה בגינה פרטית היא הדרך המושלמת ליהנות מהמסורת הנצחית הזו

מאת: מירי לחיאני*

גינה בבית פרטי היא לא רק דשא, עצים וצמחים אחרים, הגינה היא ההמשך החיצוני של פנים הבית וככזאת מעצבים אותה כחלק בלתי נפרד מעיצוב הבית עצמו. הגינה הופכת לחלל משמעותי וחשוב של בני הבית מבחינה פונקציונאלית ועיצובית. בתכנון נכון מוסיפים הרבה עניין ואופי לגינה על ידי הוספת אלמנטים שונים וקביעת שימושים מתאימים לכל אזור בה. אלמנט מים וספסל מיוחד או רחבת אבן קטנה עם פינת קפה מיוחדת וצבעונית, עושים את העבודה. לפעמים אפילו לא צריך לשבת בהם, מספיק שזה שם.


פינה שאנחנו מאוד אוהבים לשלב בגינה הפרטית היא פינת מדורה (fire-pit). התגובה הראשונית להצעה כזו מצד הלקוחות היא בדרך כלל רתיעה: "לא, אין צורך, אנחנו לא נשתמש, זה יכניס ריח לא טוב לבית" וכו'. אבל אלו שבסופו של דבר מסכימים, שולחים לנו אחר כך תמונות של בילוי סביב המדורה ומודים לנו על כך.
לשימוש באש ובמדורות יש היסטוריה ארוכה ועשירה, החל מהתקופות הפרה-היסטוריות בהן שימשו לחום, לאור, לבישול ולתקשורת. בתרבויות אנושיות מוקדמות, המדורות היו חלק מטקסים דתיים ותרבותיים. כיום, מדורות הן סוג פופולרי של בילוי בחוץ, ופינת מדורה בגינה פרטית היא הדרך המושלמת ליהנות מהמסורת הנצחית הזו.
נשתף כאן טיפים לשילוב של פינת מדורה בגינה, נתאר סוגים שונים של מתקני אש לגינות פרטיות, ומידע כיצד למזער את ההשפעה על הסביבה.


טיפים לשילוב פינת המדורה בגינה הפרטית
לא הכרחי שטח גדול. גם מדורה קטנה בתוך סאג' הפוך המונח על מספר אבנים מספקת את האווירה.
בטיחות מעל הכל. בעת בניית פינת מדורה, הבטיחות צריכה להיות בראש סדר העדיפויות. חשוב להתאים את מתקן האש לשטח הקיים ולמשטח מתחתיו, שאסור שיהיה מחומר דליק כמו דשא סינטטי או דק. בגינה עדיף להקים אותה באזור פתוח וכמה שיותר מרוחק מהבית, יש גם מתקנים בטיחותיים בגדלים שונים המיועדים להצבה במרפסת או בפרגולה.
כיוונים מומלצים. את פינת המדורה נקים מדרום או ממזרח לבית, משום שכיוון הרוחות בדרך כלל הוא ממערב או מצפון, וכך העשן יינשא הרחק מהבית.
ליצור את האווירה המתאימה. ניתן לעצב פינת מדורה לפי הסגנון והטעם האישי שלכם. חשבו על שילוב של מקומות ישיבה נוחים, אולי מסלעה שתוחמת את האזור ואפשר להניח עליה כריות ולשבת, תאורה רכה ואלמנטים אחרים של עיצוב חיצוני. עששיות יפות בגדלים שונים יכולות להוסיף המון אופי.
ואי אפשר בלי אוכל. מדורה אינה שלמה ללא אוכל ושתייה טובים, וניתן להכין מזון ומשקאות חמים על האש, כמו חליטת תה או סיידר חם. ארגנו את הפינה כך שתוכל לתת מענה לצורך זה.


השפעה על הסביבה. כדי למזער את ההשפעה על הסביבה, רצוי שהמדורה לא תהיה גדולה מדי ולא לשרוף בה חומרים כמו עץ מעובד או צבוע, פלסטיק, ניילון, פורמייקה וכד'.
קיימות מספר אפשרויות לשילוב פינות מדורה ומתקני אש בגינות פרטיות או אפילו במרפסות, בהתאם להעדפות האישיות ולגודל הגינה. להלן חלק מהאפשרויות הפופולריות ביותר.
בור מדורה מסורתי: חפירה בקרקע של בור עגול או מרובע, אותה מדפנים באבנים או בלבנים. זוהי אופציה קלאסית לפינת מדורה ומאפשרת ניהול קל של האש.
מדורה ניידת: בורות אש ניידים הם אופציה נוחה למי שרוצה להעביר את המדורה מנקודה אחת לאחרת בגינה. הם בנויים בדרך כלל מברזל, מגיעים במגוון של צורות, גדלים וחומרים וניתנים לשינוע בקלות.


בור מדורה מובנה: מתקן קבוע בגינה וניתן להתאים אותו לעיצוב שמסביב. הם עשויים מחומרים כמו אבן, לבנים או בטון וניתן לעצב אותם בכל צורה או גודל.
: Chiminea בור אש נייד, גבוה וצר עם פתח ארובה בחלק העליון. נהדר עבור גינות קטנות ומספק מראה ייחודי ומסוגנן.
קמין חיצוני: אופציה גדולה וקבועה יותר לפינת מדורה. הם עשויים בדרך כלל מאבן או לבנים ומהווים מקום התכנסות מרכזי לפעילויות חוץ.
שולחן אש: גרסה מודרנית של בור המדורה המסורתי. זה בור אש נמוך דמוי שולחן שמתודלק על ידי גז. זוהי אפשרות מצוינת למי שרוצה את המראה והתחושה של מדורה ללא הטרחה של חיתוך עצים. מתאים גם למרפסות ולגינות גג. בבית שבבנייה, כדאי לעשות הכנה מראש לצנרת הגז.


אלו רק חלק מהאפשרויות הרבות לפינות מדורה בגינות פרטיות. רצוי לבחור את המתאימה ביותר לצרכים ולהעדפות וכמובן לתנאי השטח.
כשהילדים היו קטנים אהבנו מאוד את ערבי ל"ג בעומר הכיתתיים, ובהמשך שהילדים גדלו הוספנו פינת מדורה בגינה הפרטית שלנו ומזמינים אליה חברים לערבי מדורה. ערב עם אווירה נעימה ומיוחדת, מוזיקה ונשנושים, סביב מדורה מחממת בחורף.

*מירי לחייני,'גינונים'-תכנון והקמת גינות נוי וגג, ginunimgardens@gmail.com