שימוש בעקרונות עיצוב ליצירת גינה הרמונית


תכנון גינה נכון בא על מנת ליצור מרחב מאורגן, בעל אופי אחיד, שיעניק למשתמש הרגשת שלווה ורגיעה. אלו מושגים על ידי יצירתה של הרמוניה

כתבה וצילמה: יעל סלפק, אגרונומית והנדסאית אדריכלות נוף

הרמוניה מוגדרת כהתאמת צבעים, צורות וקווים באופן המשרה תחושה נעימה. תכנון גינה נכון בא על מנת ליצור מרחב מאורגן, בעל אופי אחיד, שיעניק למשתמש הרגשת שלווה ורגיעה. אלו מושגים על ידי יצירתה של הרמוניה.
על מנת שנוכל להשתמש בעקרונות אלו, עלינו לדעת קודם כל איזה אופי אנו מעוניינים להעניק לגינה שלנו. קיימות שתי חלוקות ברורות של אופי התכנון שמהן נגזר סגנון הגן: תכנון שסגנונו בעל אופי טבעי וכזה שהינו בעל אופי פורמלי/רשמי.

איזור הכניסה לבית, גינה בהרחבה גבעת ברנר

תכנון בעל אופי טבעי

תכנון שמטרתו לחקות את טבע. סגנונות הגן התואמים אופי זה הינם סגנון הגן האנגלי, הקוטג' גארדן, הפאנג שוואי, הגן היפני, הסיני והגינה הים תיכונית.
כמובן שלכל סגנון מאפיינים נוספים, אך המאחד את כולם הוא האופי הטבעי הניתן לגן על ידי יצירת קווים עגולים ורכים, הן של הצמחיה והן של השבילים, הרחבות והמדשאות בגן.
בגינה בעלת אופי טבעי יתוכננו שיחים בעלי צורה טבעית, כלומר שיחים שאינם בעלי מבנה כדורי מטבעם או שיחים שבמהלך אחזקתם הגיזום שלהם יעשה בצורה טבעית ולא על ידי יצירת צורות גיאומטריות או קווי גיזום סימטריים כפי שנהוג לראות בגדר חיה היוצרת מעין קיר. כמו כן יעשה שימוש בצמחים דגניים ועשבוניים.

גן הדגמה במשתלת סלונר

להלן מספר עקרונות עיצוב בהם נשתמש, על מנת ליצור גינה טבעית הרמונית.
א. פשטות: עקרון זה בא לידי ביטוי על ידי בחירתם של צמחים דגניים שלעתים נראים כעשבים,
מיני אזוביון, גאורה קיפחת, מיני מרוות נוי וצמחים ממשפחת המורכבים, כחרציות ומיני פליציות, המשרות אווירה של שדה. השתילה של אלה תעשה בכתמי צבע גדולים ולרוב נעדיף להשתמש בצבעים
מונוכרומטיים – גוונים שונים של אותו צבע , להבדיל משימוש בצבעים שונים.
עקרון הפשטות בא לידי ביטוי גם בבחירת הדומם בגינה. שימוש בשבבי עץ או השארתה של אדמה חשופה יתרום למראה הטבעי של הגינה. יצירת מסלעות או פיזור של סלעים בודדים בין הצמחים יתרמו גם הם.

גינון בפטיו בית התפוצות

ב. חזרתיות: לעקרון זה תפקיד חשוב ביצירת הרמוניה. כאשר פרטים חוזרים על עצמם, הדבר נותן לאדם הרגשה של נינוחות וקירבה, כאילו הוא כבר מכיר את המקום בו הוא נמצא. כמובן שחזרתיות זו תהיה בצורה אקראית כביכול, של כתמי צבע או של צמחים צרי עלים שיחזרו על עצמם בגינה במופעים שונים. כלומר, לא תמיד יופיע אותו מספר יחידות בכל מקבץ, אלא החזרה תהיה במקבצים משתנים באזורים שונים של הגינה. בתכנון, המקבצים הם תמיד אי זוגיים.

  ×’ינון לאורך אי תנועה -נס ציונה



חזרה של פנטס איזמלני 'פינקוס' במקבצים משתנים לאורך הגדר, גינה ברחובות

ג. א-סימטריה: עקרון זה אף הוא יתרום למראה גינה טבעית ובלתי מתוכננת, היות ומטרתנו לתת הרגשה כאילו שקבוצות הצמחים נשתלו במקריות, ללא יד מתכננת, כפי שזה בטבע.

תכנון בעל אופי פורמלי/רשמי

תכנון שמטרתו להראות את עליונותו של האדם על הטבע. סגנונות הגנים התואמים אופי זה הם הגן הצרפתי, האיטלקי והאיסלמי.
בגינה בעלת אופי פורמלי נשתמש בשיחים גזומים בצורות גאומטריות כסיזיגיון מכבדי, בשיחים להם אופי טבעי כדורי כדרדר מאפיר ופיטוספורום יפני ננסי או בשיחים מעוצבים על גזע כסולנום רנטונט, הדס מצוי 'קטן-עלים' ואחרים.
נבחר בצמחים פיסוליים כדוגמת ערער סיני 'קאיזוקה', אספרג צפוף-פרחים 'מיירס' ופורמיון חסון, להם גבעולים או עלים ייחודיים ובצמחי מוקד כשזיף הדובדבן 'אדום' (פיסרדי) ועכנאי הדור שלהם פריחה או צבעי עלווה ייחודיים.

סימטריה משני צידי שביל הכניסה לבית בנס ציונה

 להלן מספר עקרונות בהם נעשה שימוש על מנת ליצור גינה פורמלית:

א. סימטריה – עקרון זה יבוא לידי ביטוי בעיקר לאורך צירי התנועה בגן, משני צידי השביל או משני צידי הכניסה לגינה. כמובן שהסימטריה יכולה לבוא לידי ביטוי במיקום של מקבצי צמחים זהים.

ב. גיאומטריה – עקרון זה בא להדגיש עוד יותר את עקרון הסימטריה, היות ובו אנו יוצרים צורות שיחים גיאומטריות החוזרות על עצמן באזורים שונים של הגינה או באזור ספציפי, לדוגמה באזור הכניסה, הנחשב כאזור הייצוגי של הגינה.

ג. חזרתיות לשם הדגשה - חזרה אחידה, הן בצורה החוזרת על עצמה (כדורית/חרוטית), הן במרחקים שבין שיח לשיח והן במספר הפרטים בקבוצה. החזרתיות מטרתה ליצור מקצב אחיד לאורך הגן, והיא שונה מהחזרתיות בגן הטבעי הבאה על מנת לקשר בין חלקי הגן השונים, ואינה דווקא מתקיימת משני צידי שביל או כניסה.

אם נבחן את שני סוגי התכנון, הטבעי והפורמלי, בהתייחס למושג ההרמוניה, ייתכן ונגיע למסקנה כי תכנון גינה פורמלית פוגם בהרמוניה, היות וגן כזה עשוי לעורר תחושה של דריכות ונוקשות ולא של שלווה ורגיעה. לטעמי, גן פורמלי הינו גן פחות הרמוני, אך כמובן שהתחושה אינדיבידואלית ויתכן שעבור חלק מהאנשים סדר וחזרתיות מופתיים משרים הרמוניה ורגיעה.
כמובן שאנו יכולים לשלב בין התכנון הטבעי לתכנון הפורמלי באותה גינה, כך שהאלמנטים שיחזרו על עצמם, בקבוצות קטנות, יהיו הצמחים הפיסוליים/המעוצבים וביניהם יופיעו צמחים עשבוניים או שיחים למיניהם, ו/או על ידי שימוש בצמחי מוקד ייחודיים, כאשר הצמחים העשבוניים למרגלותיהם מעניקים לנו את המראה הטבעי ואת כתמי הצבע.

העיקרון החשוב ביותר בשני סוגי התכנון הינו עיקרון החזרתיות, בעזרתו ניתן להביא לידי ביטוי את כל שאר עקרונות התכנון.

שמירה על עקרונות עיצוב, בכל סגנון גן שנבחר, תעניק למשתמש בגינה תחושה הרמונית, היות ותהיה בגינה התאמה של קווים, צורות וצבעים.

 להמשך קריאה על חלומות על קליפורניה