במגדירים שלנו הבמבוק מכונה 'חיזרן' או 'בן חיזרן' ובתנועות הנער משתמשים במושג 'בוסים' (הכוונה לקנה וסוף) וכך אני עושה את החיבור בין כל קצווי תבל! לבמבוקים שימושים רבים: אוכלים אותם, משתמשים בהם לבניית גשרים, בתים ורהיטים, בגינון ועוד.

כל מספר שנים נעשית ב'גן ונוף' כתבה בנושא הבמבוקים. זאת במטרה 'לחבב' אותם על ציבור הגננים ובעלי הגינות.(ראה כתבה בגיליון יוני-יולי 2005). הידע בנושא זה הוא רב אך אינו מחלחל למקומות הנכונים.
בארצות אירופה ואמריקה השימוש בגינון הפרטי והציבורי בבמבוקים הוא כבר רב שנים ולמרות מוצאו ה'מזרחי' הרחוק, הוא משתלב נהדר גם בגינון של הארצות הקרות. כשמדברים על במבוקים, מצטיירים בדימיונינו הגנים הסינים והיפנים.

גדר צעירה מבמבוק
בעולם ידועים עשרות סוגי במבוקים ומעל אלף מינים.בארה"ב מגדלים למעלה מ-400 מיני במבוק ובאירופה למעלה מ-250 מינים.
הבמבוקים גדלים כצמחי בר במקומות שונים בעולם בין קו הרוחב 40 מעלות צפון ו-40 מעלות דרום, בצפון אוסטרליה, אינדונזיה, יפן, סין, הודו, אפריקה, מדגסקר, מרכז ודרום אמריקה. לבמבוקים שימושים רבים: אוכלים אותם, משתמשים בהם לבניית גשרים, בתים ורהיטים, בגינון ועוד.
לאירופה הגיעו הבמבוקים רק במאה ה-19 ומאז פוגשים בהם גם בגינון חוץ,בגינון בחממות,פטיו ובחללים מוגנים.מלבד שימושיו הרבים של הבמבוק במזרח, הוא מסמל תכונות רבות בתרבותם: נאמנות, חוכמה, אריכות ימים, ענווה, צניעות, שמחה וצחוק, צעירות לנצח, רצינות ומזל טוב.
מה צריך יותר מזה!?
הבמבוק שייך למשפחת הדגניים ובמשך השנים נעשה ריבוי וגטטיבי של קלונים מהמינים הטבעיים.
קני הבמבוק הם חלולים ברובם ולאחר שהקנה מגיע למלוא התפתחותו הוא נישאר באותו עובי. ענפי המשנה מתפתחים באזור המיפרקים בו יש פקעי גידול.

סוגי הבמבוק מחולקים לשתי קבוצות מבחינת אופי הגידול:

  1. "צפופים": מינים היוצרים קני שורש אופקיים מתחת לפני הקרקע, מתיישרים סמוך לצמח וגדלים כלפי מעלה.
    הסוג במבוסה כולל מינים רבים המתאימים לנו בשימוש לגינון ואלו אינם מהווים סכנה בהתפשטותם.

  2. "רצים": מינים היוצרים קני שורש אופקיים מתחת לפני הקרקע וגדלים לעיתים לאורך כמה מטרים. מקנים אלו פורצים לעיתים קנים הגדלים כלפי מעלה וקנים נוספים הגדלים כקני שורש.

במבוקים מקבוצה זו רצוי להגביל את התפשטותם בגן. מומלץ לתחום את אזור הגידול ביריעת פוליאתילן מיוחדת מסוג בעובי 1-1.5 מ"מ ,ולהכניסה לעומק כ-70 ס"מ בהיקף הצמח. HDPE בנוי משתמשים בעקר בסוג פילוסטאכיס הכולל את מספר המינים הגדול ביותר המתאימים לנו.
השימושים בגן הם רבים. ניתן להשתמש בבמבוק כצמח בודד ייחודי ופיסולי בגינה ואפילו לקבל אפקט של עץ בעל גזע וצמרת כמו הפליאובלסטוס לינאריס מקבוצת ה'צפופים' וניתן להשתמש בו כמסה גדולה ליצירת מיסוך כמו פילוסטכיס הטרוקלאדה מקבוצת ה'רצים' המגיע לגובה של 5-7 מטר.
ניתן להשתמש בבמבוקים אפילו כצמחי כיסוי. ישנם זנים מאד נמוכים,בגובה 15 ס"מ כמו פליאובלסטוס דיסטיכוס, פליאובלסטוס פורטוני מגוון, פליאובלסטוס פיגמאוס ועוד,ובשל גידולם ואופי התפשטותם יכולים להתאים לכיסוי משטחים נרחבים.
ישנם במבוקים בעלי עלים מגוונים והשימוש בהם באזורים מעט מוצלים הוא חשוב ב'הארת' הסביבה.מתאימים לכך הבמבוק הנמוך פליאובלאסטוס וירידי סטראטוס מקבוצת ה'רצים',במבוסה מולטיפלקס מגוון מקבוצת ה'צפופים' המגיע לגובה 3-8 מטר.
בשימוש בבמבוקים יש חשיבות רבה לצורה וצבע של הקנים. ישנם במבוקים בעלי קנים וורודים כמו הימלאיהקלמוס פלקונרי מקבוצת ה'צפופים', במבוסה מולטיפלקס אלפונס קאר מקבוצת ה'צפופים', שחורים כמו במבוסה לאקו (שחור) מקבוצת ה'צפופים' שהוא במבוק גדול במיוחד המגיע לגובה של למעלה מ-10 מטר,חומים כמו אוטטאה אקומינאטה מקבוצת ה'צפופים',מפוספסים צהוב ירוק כמו פילוסטאכיס אוראוסלקטה מקבוצת ה'רצים',במבוסה מולטיפלקס מגוון מקבוצת ה'צפופים', במבוקים שצבע הקנים שלהם משתנה במהלך חיי הקנים וצבעם הופך מירוק לשחור כמו פילוסטאכיס ניגרה מבקבוצת ה"רצים" ועוד.

בחללי מבנים מודרניים אוהבים להשתמש בבמבוקים בשל אופים המינימליסטי ויחד עם זאת העשיר,הצללית (סילואטה) שהם נותנים על רקע קיר בתאורה מתאימה,והתאמתם לקנה המידה הגדול של החלל בו הם מוצבים.ישנם במבוקים המתנשאים לגובה של מעל 20 מטר(!) כמו במבוסה וולגריס ויטטה,דנדרוקאלאמוס ממברנצאה.
בגינה פרטית די בפרט אחד או בודדים מאד מיוחדים ושילובם הנכון עם שאר הצמחים לשם קבלת פינות מרשימות וייחודיות.
גם בגינון הציבורי יתפקד צמח הבמבוק מצוין גם בשל חוזקו ועמידותו וגם בשל השימושים הרבים שלו כגון יצירת משוכות,הסתרה,הצללה ויצירת מיקוד באזורים שונים בגן.
בבחירת הבמבוק המתאים,כמובן עלינו להתחשב בצורת הצימוח שלו,התאמתו לתנאי מזג האוויר(ישנם מינים הרגישים לקור/קרה),תנאי שמש/צל,נשירת עלים,מידות הצמח,ועוד.

שמות מיני הבמבוקים שמוזכרים בכתבה:

הפליאובלסטוס לינאריס מקבוצת ה'צפופים' Pleioblastus Linearis
פילוסטכיס הטרוקלאדה מקבוצת ה'רצים' Phyllostachys Heteroclada
פליאובלסטוס דיסטיכוס Pleioblastus Distichus
פליאובלסטוס פורטוני מגוון Pleioblastus Fortunei ‘variegata’
פליאובלסטוס פיגמאוס Pleioblastus Pygmaeus
פליאובלאסטוס וירידי סטראטוס מקבוצת ה'רצים' Pleioblastus Viridistriatus 
במבוסה מולטיפלקס מגוון מקבוצת ה'צפופים' Bambusa Multiplex ‘silverstripe
הימלאיהקלמוס פלקונרי מקבוצת ה'צפופים' , Himalayacalamus falconery
במבוסה מולטיפלקס אלפונס קאר מקבוצת ה'צפופים' Bambusa Multiplex ‘alphons Karr’ 
במבוסה לאקו (שחור) מקבוצת ה'צפופים' Bambusa lako
אוטטאה אקומינאטה מקבוצת ה,צפופים' Otatea acuminata
פילוסטאכיס אוראוסלקטה מקבוצת ה'רצים'Phyllostachys
במבוסה מולטיפלקס מגוון מקבוצת ה'צפופים', Bambusa
פילוסטאכיס ניגרה מקבוצת ה'רצים' Phyllostachys Nigra
במבוסה וולגריס ויטטה Bambusa vulgaris Vittata
דנדרוקאלאמוס ממברנצאה Dendrocalamus Membranaceus.

למידע נוסף על במבוק בגינה הקליקו...

להמשך קריאה על צמחים רב שנתיים פורחים ומיקומם בגן